Zo kende je Poetin nog niet: een Kremlinhater en dierenliefhebber

De Russische president Vladimir Poetin in Moskou.
De Russische president Vladimir Poetin in Moskou. Foto AP / Alexander Zemlianichenko

Drie jaar lang sprak Ben Judah mensen die dicht bij de Russische president Vladimir Poetin staan (of stonden). Hij schreef er een boek over: Fragile Empire: How Russia Fell in and Out of Love with Vladimir. Een samenvatting daarvan is nu gepubliceerd op de website van magazine Newsweek en geeft een bijna bizar inkijkje in het leven van de man die niemand echt lijkt te begrijpen.

Dat Poetin overkomt als een dictator is geen nieuws. Het beste bewijs is misschien wel het feit dat hij al sinds de eeuwwisseling aan de macht is. Dan wel als president, dan wel als premier. Voor of achter de schermen, hij heeft de touwtjes in handen. En dat is precies wat Judah in zijn boek beschrijft. Een aantal opvallende fragmenten op een rij.

De president staat laat op en eet kort na het middaguur. Hij ontbijt uitgebreid en drinkt fuitsapjes. Het eten is altijd vers en komt van het land van patriarch Kirill, de religieuze leider van Rusland. Daarna krijgt hij koffie en worden zijn lakeien opgetrommeld. Maar, hij heeft ze nog niet nodig: hij zwemt eerst een uur of twee (terwijl zijn hovelingen wachten).

Ook wel opvallend: volgens sommige bronnen van Judah bedenkt hij belangrijke strategieën voor Rusland, ontspannen, in dat bewuste zwembad. Het middagprogramma is als volgt:

Het begin van de middag besteedt hij aan briefings. Dat doet hij vaak aan zijn grote houten bureau. In zijn kantoor zijn geen schermen te vinden. De president gebruikt alleen de meest veilige technologieën: rode mapjes met papieren documenten en vaste telefoons uit het Sovjet-tijdperk.

Poetin is het liefst in zijn paleis, gelegen ten westen van de grote stad. Hij houdt er ook nog van om naar het Kremlin af te reizen. Ook al duurt die rit voor hem maar 25 minuten. Het hele centrum wordt voor hem afgesloten, zodat hij er snel door kan.

In 2012 beperkte hij de ontmoetingen in Moskou tot een strikt minimum: alleen vertegenwoordigers die hij wil imponeren of formele ontmoetingen die een extravagante omgeving vragen, worden voortaan in het Kremlin ontvangen.

Poetin is geen mensenmens, maar absoluut wel een dierenvriend.

De president houdt van dieren, juist omdat zij het lef hebben om bevelen niet op te volgen. Poetin vindt rust bij de aanwezigheid van een zwarte labrador, die niet bang is voor hem. Hij geniet van jachtpartijen en van de helikoptervluchten met camermaploegen over de Russische toendra’s, op zoek naar tijgers en beren.

Het verhaal is vooral zo interessant omdat we onszelf (eindelijk) enigszins een beeld kunnen vormen van wie Poetin is. De vraag blijft natuurlijk of alle mensen die Judah gesproken heeft (grotendeels anoniem in verband met hun eigen veiligheid, aldus Judah) ook de waarheid vertellen. Waarom hij doet wat hij doet wordt in de stuk niet echt helder, wellicht wordt er wel een gevoel bevestigd dat we al hadden: een eenzame man die in zijn eigen wereld lijkt te leven.

Lees het stuk Behind the Scenes in Putin’s Court: The Private Habits of a Latter-Day Dictator van Ben Judah bij Newsweek. 2958 woorden, leestijd ongeveer 13 minuten.