Netanyahu: wees voorbereid op langdurige campagne in Gaza

De Israëlische premier Netanyahu heeft vanavond gezegd dat Israël voorbereid moet zijn op ‘een langdurige campagne’ in Gaza. Het geweld tussen Israël en Palestijnse groeperingen op de Gazastrook laaide vandaag weer op. Aan beide kanten zijn dodelijke slachtoffers gevallen.

Inslagen in het oosten van Gaza-stad. Foto ANP/EPA/Mohammed Saber

De Israëlische premier Netanyahu heeft vanavond gezegd dat Israël voorbereid moet zijn op ‘een langdurige campagne’ in Gaza. Het geweld tussen Israël en Palestijnse groeperingen op de Gazastrook laaide vandaag weer op. Aan beide kanten zijn dodelijke slachtoffers gevallen.

Update 20.57: Het Israëlische leger meldt dat bij aanvallen vandaag negen soldaten zijn omgekomen, aldus AP. Vijf soldaten zijn gedood bij gevechten in Gaza, vier anderen door een mortieraanval.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF In addition, four IDF soldiers were killed along the Gaza border today as a result of mortar fire. Their families have been notified.

Netanyahu deed zijn uitspraken tijdens een tv-toespraak. Volgens de premier is voor iedere oplossing de complete demilitarisering van de Gazastrook nodig. Vandaar dat de huidige operatie naar alle waarschijnlijkheid een stuk langer zal duren. Netanyahu:

“We moeten voorbereid zijn op een lange campagne tot onze missie is voltooid. We zullen niet stoppen voor alle tunnels geneutraliseerd zijn.”

De premier refereerde daarmee aan tunnels die Hamas gebruikt om Israël vanuit de Gazastrook aan te vallen. Eerder vandaag gebruikten Palestijnse strijders een dergelijke tunnel om Israëlische soldaten te beschieten.

Inslagen op school en speeltuin Gaza

Volgens Palestijnse functionarissen zijn vandaag tien mensen bij een aanval op een park in Gaza. Volgens AP zouden negen van de tien slachtoffers kinderen zijn. Ook vielen er 46 gewonden. Bij de inslag op het nabijgelegen ziekenhuis zijn geen doden gevallen, maar wel enkele gewonden.

Twitter avatar AP The Associated Press MORE: Palestinian officials say airstrike hits Gaza’s main hospital, causing casualties: http://t.co/6ct5egfO2c
Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Palestinian officials: airstrike hits main Gaza hospital compound, causing casualties.

De aanval vond plaats in Al-Shatti, aldus AP. De kinderen waren tijdens het bombardement in een park nabij het ziekenhuis aan het spelen.

Haaretz meldt dat bij een mortieraanval op Eshkol vier Israëliërs zijn gedood en negen anderen gewond zijn geraakt. Ook is een groep van Palestijnse strijders verzeild geraakt in een vuurgevecht met het Israëlische leger.

Volgens AFP werden daarbij vijf Palestijnse strijders gedood. Zij zouden via een tunnel Israël binnen zijn gekomen.

Schuldvraag inslag ziekenhuis

Beide partijen beschuldigen elkaar van de inslagen in het vluchtelingkamp. Volgens het Israëlische leger zijn terroristen verantwoordelijk voor het incident bij het ziekenhuis en de speelplaats. Zij zouden raketten hebben afgevuurd die afdwaalden naar het vluchtelingenkamp en het ziekenhuis terwijl ze bedoeld waren voor Israël.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF A short while ago, terrorists in Gaza fired rockets at Israel. 1 of them hit Al-Shifa Hospital in Gaza. The other hit Al-Shati refugee camp.

Volgens NBC blijken uit eerste verslagen echter dat de aanval is uitgevoerd door een Israëlische drone. De zender spreekt van dertig doden.

De beschietingen tussen Israël en Hamas zijn vandaag in alle hevigheid hervat nadat verscheidene pogingen om tot een staakt-het-vuren te komen afgelopen weekend mislukten. Wegens het einde van de Ramadan leken de beschietingen in intensiteit af te nemen.

Het Israëlische leger heeft vanmiddag via de telefoon bewoners van bepaalde delen van Gaza opgeroepen om te evacueren. Mogelijke komt er een nieuwe aanval aan.

    • Philippus Zandstra