VS zijn ‘zeer teleurgesteld’ door vrijlating diplomaat Venezuela

Huga Carvajal kort na zijn vrijlating in Oranjestad. Foto ANP/EPA/Noel Werleman

De Amerikaanse autoriteiten zijn ‘diep teleurgesteld’ door de vrijlating van een voormalig inlichtingenofficier uit Venezuela. De man zat vast op Aruba op verdenking van drugssmokkel, maar werd gisteren vrijgelaten.

Daarnaast is het land volgens AP verontrust over aantijgingen dat Venezuela Aruba en Nederland zou hebben bedreigd om Hugo Carvajal vrij te laten. Vorige week woensdag werd de Venezolaan aangehouden op Aruba. Hij was naar het eiland afgereisd om daar als consul-generaal te worden geïnstalleerd. Diens arrestatie leidde tot de stopzetting van al het vliegverkeer tussen Aruba en Venezuela.

Mogelijk banden met FARC

De lokale autoriteiten hadden Hugo Carvajal gisteren vrijgelaten omdat hij volgens het OM diplomatieke onschendbaarheid zou hebben. Een rechter had eerder echter bepaald dat Carvajal juist geen onschendbaarheid had. Volgens de Amerikanen hebben Aruba en Nederland zich laten intimideren, maar het land wil niet zeggen om wat voor bedreigingen het gaat:

“We zijn verontrust door geverifieerde berichten die erop wijzen dat de Venezolaanse overheid de regeringen van Aruba, Nederland en anderen heeft bedreigd om de vrijlating van Carvajal te bewerkstelligen.”

Na diens vrijlating werd Carvajal door Aruba tot persona non grata bestempeld, waardoor hij van het land moest vertrekken. Hij vloog gisteravond terug naar Venezuela. In Caracas kreeg hij een heldenonthaal.

De VS hadden liever gezien dat de voormalig generaal werd uitgeleverd. Het land had gevraagd om de uitlevering van Carvajal wegens drugs- en wapenhandel met de Colombiaanse guerrillabeweging FARC.

    • Philippus Zandstra