VN roept op tot humanitair staakt-het-vuren in Gaza

Ron Prosor, de ambassadeur voor Israël bij de VN, spreekt met de pers nadat de VN heeft opgeroepen tot een wapenstilstand in Gaza. Foto EPA / Jason Szenes

De VN-Veiligheidsraad heeft Israël en Hamas opgeroepen tot een “onmiddellijke en duurzame wapenstilstand” gebaseerd op het Egyptische initiatief. De partijen gingen desondanks door met elkaar bestoken vannacht.

De verklaring roept de strijdende partijen op om het internationaal recht “volledig te respecteren” en dringt aan om de “benodigde stappen te nemen teneinde de veiligheid van burgers te garanderen”. Ook heerst er bij de VN “ernstige bezorgdheid jegens de verslechterende situatie in Gaza en het verlies aan mensenlevens”.

Bij de strijd in Gaza zijn al meer dan duizend Palestijnen omgekomen, voornamelijk burgers volgens de Palestijnse regering. Israël heeft 43 soldaten verloren, en een aantal burgers. Israël gaf gisteren toe dat het eerder een VN-school had beschoten, maar ontkent dat daarbij doden zijn gevallen.

De afgelopen paar dagen waren er korte tijd wapenstilstanden. Israël stelde zaterdag een verlenging van een staakt-het-vuren voor, maar dat werd door Hamas verworpen. Gisteren stelde Hamas een eigen wapenstilstand voor, de timing hing samen met het Suikerfeest, dat het einde van de Ramadan inluidt. Niettemin zijn de beschietingen afgelopen nacht gewoon weer doorgegaan.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Hamas fired a rocket that hit Ashkelon this morning. Our forces responded by shooting toward the source of rocket fire in Beit Lahia.
    • Anouk Eigenraam