Veggie burger ook geliefd bij carnivoor

Er zijn mensen die in alle ernst denken dat een vegetarische burger niet lekker kan zijn. Ja, als je zo’n kant- en klare schijf uit de supermarkt neemt. Daar is meestal niet veel lol aan te beleven. Maar het kan ook anders. Veel lekkerder. Het plan is om dat deze week te bewijzen.

Aanstaande woensdag ga ik een recept van Melissa Clark met u delen. Clark schrijft over koken voor The New York Times. Ze is geen vegetariër, maar dat heeft haar er niet van weerhouden net zo lang te sleutelen aan een vegetarische burger tot ze het perfecte recept gevonden had. Althans, dat vindt zij zelf, en dat ben ik met haar eens. Ik zette haar veggie burgers vorige week aan een zwikje carnivore kinderen voor en die vraten ze met huid en haar op. Meer bewijs lijkt me niet nodig.

Clarks recept is behoorlijk uitgebreid, er gaan al zeventien ingrediënten in de schijf alleen. Vandaag houden we het daarom iets simpeler, met een recept uit eigen koker: een burger met gegrilde portobella, romige avocadopuree, zoetzure tomatenrelish en gorgonzola. McGroenteburger eat your heart out!

Verhit een eetlepel olijfolie in een sauspan en fruit de sjalot met een snuf zout. Fruit de knoflook een minuut mee en voeg dan de tomaten, basterdsuiker en azijn toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 – 30 minuten sudderen tot een dikke saus. Breng op smaak met zout en peper en zo nodig met extra azijn of suiker.

Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Prak het grof, samen met wat citroensap en een snuf zout. Verhit een grillpan. Bestrijk portobella’s met olijfolie en grill ze om en om gaar.

Snijd de broodjes open en beleg de onderste helft achtereenvolgens met slablaadjes, avocadopuree, gegrilde portobello, gorgonzola en tomatenrelish. Leg het kapje erop en hap.

    • Janneke Vreugdenhil