Timmermans weer in Kiev voor overleg over missie

Minister Frans Timmermans komt met de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop aan op het vliegveld van Kiev gisteravond. Foto ANP / Jerry Lampen

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is gisteravond laat opnieuw aangekomen in Oekraïne. Hij zal samen met zijn Australische collega Julie Bishop met het Oekraïense parlement over de internationale missie praten.

Het Oekraïense parlement moet nog stemmen over de missie en de uitvoering van de VN-resolutie, maar doordat vorige week de Oekraïense regering demissionair werd, was dat uitgesteld. Het Nederlandse kabinet heeft gisteren besloten geen militaire missie naar het gebied te sturen waar vlucht MH17 neerstortte.

Het kabinet vindt dat militaire inzet het conflict internationaal zou kunnen laten escaleren en de missie, het repatriëren van de slachtoffers, in gevaar zou kunnen brengen. Wel wordt overwogen de al aanwezige 63 marechaussees en agenten in het gebied uit te rusten met een handwapen.

Gevechten in buurt rampplek versperren doorgang

Onderzoekers doen vandaag weer een poging naar het rampgebied af te reizen. De experts hebben al dagen moeite bij de rampplek te komen vanwege de gevechten in het oosten van Oekraïne tussen de pro-Russische separatisten en het regeringsleger. Het leger is opgerukt naar Donetsk en probeert naar eigen zeggen toegang tot het gebied veilig te stellen zodat onderzoeksteams de rampplek kunnen bereiken.

Update 9.30 uur: De onderzoekers vertrekken vanuit Donetsk richting de rampplek:

Twitter avatar marijndt marijndt Groep van 50 Nederlanders vertrekt nu vanuit Donetsk. Begeleiding door separatisten en OVSE http://t.co/v5sm8OfZOY

In Den Haag praten vandaag de Kamercommissies van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie over de missie in Oekraïne.

    • Anouk Eigenraam