Schippers kan alles – en goed ook

Het Nederlandse multitalent brak op de NK haar vijfde Nederlands record van dit seizoen. Uitzonderlijk.

Dafne Schippers springt naar een nieuw Nederlands record van 6,78 meter. Het was haar zesde recordverbetering van dit seizoen. Foto ANP

Als Dafne Schippers met iemand vergeleken wordt, valt al gauw de naam Jackie Joyner-Kersee. Veelzeggend als zelfs haar trainer Bart Bennema de Amerikaanse atletiek-ster van eind jaren tachtig, begin jaar negentig noemt. Dan is de rek er schijnbaar nog niet uit bij de atlete die de laatste twee maanden opzien baarde met een verbetering van liefst vijf Nederlandse records.

Eervol met Joyner-Kersee vergeleken te worden, de tweevoudige olympische en wereldkampioen zevenkamp, en de vrouw die en passant olympisch en wereldkampioen (tweemaal) verspringen werd. Maar hoe goed en beloftevol Schippers ook is, vooralsnog staat ze in haar schaduw. Om dat niveau alleen al te evenaren moet het Nederlandse multitalent op de meeste onderdelen veel progressie maken. Slechts op de 200 en 800 meter schurkt Schippers tegen de toptijden van Joyner-Kersee aan.

Neem het verspringen, het onderdeel waarop Schippers zaterdag bij de NK in Amsterdam het Nederlands record van Sharon Jaklofsky uit 1996 van 6,75 meter aanscherpte tot 6,78 meter. Prachtige prestatie, maar de internationale standaard ligt boven de zeven meter. Joyner-Kersee, een specialiste, dat wel, sprong twintig jaar geleden al 71 centimeter verder: 7,49 meter. Geen wereldrecord overigens; dat staat sinds 1988 met 7,52 meter op naam van de Russin Galina Tsjistjakova.

Om de vergelijking tussen Schippers en Joyner-Kersee op de andere zevenkampdisciplines door te trekken: Schippers ligt op de 100 meter horden 66/100ste van een seconde achter, springt dertien centimeter minder hoog, stoot de kogel 2,65 meter minder ver en blijft bij het speerwerpen 5,32 meter achter. Logisch verschil in totaalscores: 6.545 tegen 7.291 punten. Maar dan praten we bij Joyner-Kersee wel over het wereldrecord. Moraal van het verhaal: Schippers is erg goed, maar voor de absolute top nog niet goed genoeg.

Of ze die ooit haalt? Waarom niet? Vorig jaar werd Schippers bij de WK in Moskou al derde op de meerkamp. En, niet onbelangrijk, ze is nog maar 22 jaar. Een atlete is op haar best tussen de 24 en 28 jaar. En, rekent Bennema voor: op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro is Schippers 24 jaar. En vier jaar later in Tokio 28 jaar.

In haar veelzijdigheid mag Schippers zich wel een betere sprintster noemen dan Joyner-Kersee. Zij kan het zich permitteren voor de komende EK in Zürich de meerkamp in ter ruilen voor de 100, 200 en 4x100 meter, ook nog eens in het besef dat ze reële medaillekansen heeft. Die luxe heeft Joyner-Kersee nooit gekend.

Natuurlijk, in alle voorbeschouwingen op de EK, die over twee weken in Zürich plaatshebben, worden Schippers veel kansen toegedicht. Hoewel een voorbeschouwing speculatief blijft, zijn de harde feiten dat de atlete dit zomerseizoen een spectaculaire ontwikkeling doormaakt. Volgens trainer Bennema ligt dat in de lijn der logica. „Kwestie van kracht en belastbaarheid langzaam opvoeren. Dan word je vanzelf fitter. Verder de simpele dingen goed doen. Fysiologisch kan ze meer aan. Jarenlang trainen betekent ook jarenlang stapelen.”

Nee, zegt Bennema, hij heeft de trainingsaanpak niet gewijzigd. Iets meer accent op krachttraining, dat is het wel. En sinds haar keus voor de sprintnummers op de EK die specifieke trainingen iets meer voorrang gegeven. Maar dat is het wel. „En vergeet niet dat Dafne volwassener is geworden, steeds bewuster met haar sport omgaat. Ze is een zelfstandige atlete geworden. Dar is mooi om te zien.”

Schippers geniet van haar vorm. Ze heeft momenteel het gevoel alles aan te kunnen, vooral op de sprintnummers. Ze vliegt over de baan. Ook zaterdag op de 100 meter, waar ze imponeerde met haar versnelling op de laatste 50 meter en haar tijd van 11,10 seconden. Ze was licht verbaasd. Op de niet al te snelle baan van het Olympisch Stadion had Schippers niet op een tijd onder 11.20 gerekend.

Schippers’ niveau ligt dit seizoen zo hoog dat ze nu vijf Nederlandse records bezit, waarbij sprake was van zes verbeteringen. Ze begon eind mei op de meerkamp in Götzis met een recordtijd (22,35 seconden) op de 200 meter. Een dag later bracht ze het nationaal record zevenkamp op 6.545 punten. Ruim een maand later won ze met Madiea Ghafoor, Tessa van Schagen en Jamile Samuel de 4x100 meter bij de Diamond-Leaguewedstrijd in Lausanne in de nieuwe Nederlandse recordtijd van 42,40 seconden. Een week later werd Schipper in Glasgow met 11,03 seconden Nederlands snelste op de 100 meter. Twee uur later verbeterde ze in diezelfde wedstrijd haar record op de 200 meter tot 22,34. En, ze versloeg olympisch kampioene Allyson Felix. Ze klopt aan de poort.

    • Henk Stouwdam