Rusland moet 37 miljard euro betalen aan vroegere eigenaren van Yukos

Rusland moet 50 miljard dollar (37 miljard euro) schadevergoeding betalen aan de voormalige aandeelhouders van olieconcern Yukos. Dat heeft het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag geoordeeld in een uitspraak die vanochtend is gepubliceerd. De aandeelhouders krijgen daarmee de helft van het bedrag dat ze eisten.

De Russische regering heeft Yukos vanaf 2004 systematisch ontmanteld, onder meer door 27 miljard dollar (20 miljard euro) aan belasting te heffen. In 2006 werd Yukos failliet verklaard. Het grootste deel van de bezittingen van het bedrijf werd opgekocht door olieconcern Rosneft, dat in staatshanden is. De driekoppige arbitragecommissie oordeelde dat Rusland niet zo had mogen handelen.

Rusland kan nog tegen de uitspraak in beroep. Dat zal het land ook doen, zegt de Russische minister van Buitenlandse zaken, Sergei Lavrov, zo meldt financieel persbureau Bloomberg. „Rusland zal alle beschikbare juridische middelen inzetten om zijn positie te verdedigen.”

In 2011 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ook al dat Rusland oneerlijk heeft gehandeld bij het faillissement van Yukos en het opsluiten van oprichter en voormalig directeur Mikhail Chodorkovski. Hij kwam afgelopen december vrij, nadat de Russische president Vladimir Poetin hem gratie had verleend.

De grootste aandeelhouder is Leonid Nevzlin, een oud-bestuurder van Yukos. Hij is voor 70 procent eigenaar van GML, de voormalige houdstermaatschappij van Yukos die de zaak aanspande. Hij nam in 2005 het aandelenbelang van Chodorkovski over. Tegen de laatste liep destijds een rechtszaak vanwege fraude. Dat proces werd door veel Russen beschouwd als politiek gemotiveerd.

GML had 60 procent van de aandelen Yukos. Een pensioenfonds had een belang van zo’n 10 procent.