Regisseur Matthias Mooij (38) overleden

Na een jaar lang vergeefse strijd tegen longkanker is afgelopen donderdag regisseur Matthias Mooij (1976-2014) overleden. Hij gold als een grote belofte voor de toekomst van het muziektheater. De voorstelling Conversations with my mother (2013), die hij maakte met componist Benedict Weisser voor de Amsterdamse Diamantfabriek, oogstte lof als belangrijke vernieuwing in het muziektheater: muziek en drama, compositie en toneel zijn in de visie van Mooij gelijkwaardig. Het is geen toneel bij muziek of omgekeerd.

Mooij studeerde aan de regieopleiding van de Amsterdamse Theaterschool. Hij maakte voorstellingen voor Korzo in Den Haag, de Haarlemse Toneelschuur, Huis a/d Werf in Utrecht en De Utrechtse Spelen; ook regisseerde hij in Zwitserland bij Junges Theater Basel. In 2013 ging zijn eerste voorstelling voor de grote zaal in première, Mogadishu. In samenwerking met componiste Kate Moore was Mooij verantwoordelijk voor de muziektheatervoorstelling De Stad.

Sinds 2004 had Mooij een hechte band met Toneelgroep Amsterdam, toen hij als stagiair aanwezig was bij Scènes uit een huwelijk van Ivo van Hove. Hij ontwikkelde zich tot regieassistent van Van Hove, Johan Simons en Pierre Audi. Van Hove beschouwt het overlijden van Mooij als een „groot verlies voor TA”. Mooij wees Van Hove op de theatrale kracht van de roman The Fountainhead door Ayn Rand, een voorstelling die in binnen- en buitenland een groot succes is.

Behalve Conversations with my mother regisseerde Mooij The Open Road voor de Diamantfabriek. Volgens artistiek leider Sylvia Stoetzer had Mooij een „ongekende affiniteit met hedendaags muziektheater”. In Zwitserland ontving Mooij in 2010 een nominatie voor de toonaangevende ZKB-Förderpreis voor jong theatertalent. Op 18 september speelt Conversations with my mother in het Grand Theatre in Groningen als eerbetoon aan de te jong overleden regisseur.

    • Kester Freriks