Korpschef: kans dat alle stoffelijke resten terugkomen ‘niet groot’

De kans dat alle stoffelijke resten terugkomen van de rampplek is “niet groot”. Dat heeft de Korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman, gezegd tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

Pro-Russische rebellen staan bij het konvooi van de forensische experts.
Pro-Russische rebellen staan bij het konvooi van de forensische experts. Foto ANP / Dmitry Lovetsky

De kans dat alle stoffelijke resten terugkomen van de rampplek is “niet groot”. Dat heeft de Korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman, gezegd tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Verder meldt persbureau AFP dat pro-Russische separatisten de controle over een deel van de rampplek zijn kwijtgeraakt.

Update 17.08 uur: De marechaussees in Oost-Oekraïne kunnen bewapend worden, als daar behoefte aan is. Het verdrag dat dit juridisch mogelijk maakt is ondertekend door Oekraïne. Dat zei een hoge ambtenaar van het minister van Buitenlandse Zaken vanmiddag tijdens de briefing in de Tweede Kamer over de repatriëringsmissie, meldt persbureau Novum.

Rond de rampplek woedt een hevige strijd tussen de opstandelingen en het Oekraïense regeringsleger. De strijd zorgde er eerder vandaag voor dat de Nederlandse en Australische onderzoekers moesten terugkeren naar Donetsk.

Vandaag worden de Tweede Kamerleden van de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken gebriefd over de situatie bij de rampplek. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) zijn inmiddels het merendeel van de stoffelijke resten van de vliegramp terug in Nederland. Daarnaast is gisteravond het bevel over de plek door de politie overgedragen aan Defensie. Woensdag zal de coördinatie door Den Haag worden overgedragen aan de commandant ter plaatse.

BNR-verslaggever Jeroen Stans tweet:

Twitter avatar JeroenStans Jeroen Stans Bouman: Wat agenten op de rampplek tegenkomen is ‘met geen pen te beschrijven.’ #MH17
Twitter avatar JeroenStans Jeroen Stans CDS Middendorp over niet militair ingrijpen: Separatisten ‘hebben er geen belang bij dat jij daar even de macht komt grijpen.’ #MH17
Twitter avatar JeroenStans Jeroen Stans Generaal Middendorp: ‘Doordat je onbewapend bent, ben je niet bedreigend en provoceer je niet.’ #MH17

‘Zwarte dozen wijzen op neerhalen toestel’

De gegevens van de zwarte dozen wijzen uit dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergehaald met een raket, schrijft persbureau Novum. Dat heeft Andrej Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad maandag gezegd. De luitenant-kolonel zegt zich te baseren op onderzoekers die de oorzaak van de ramp proberen te achterhalen.

Het toestel dat op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur stortte 17 juli neer door het op zeer grote schaal en explosief wegvallen van de luchtdruk door talloze scherven van een raketexplosie, aldus Lysenko. De gegevens sluiten aan bij eerdere Amerikaanse berichtgeving in het weekend. Een niet met name genoemde Europese luchtvaartveiligheidsdeskundige gaf daar dezelfde lezing.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid laat in een reactie weten geen inhoudelijke mededelingen te doen over het onderzoek. Wel ontkent een woordvoerder dat informatie over het onderzoek is gedeeld met de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad. Hij benadrukt dat gewerkt wordt aan een voorlopig feitenrapport.
“We weten al heel veel”, laat de zegsman van de Onderzoeksraad uit Kiev weten.

“We hebben al veel gegevens uit andere bronnen verzameld. Het wordt daarmee minder noodzakelijk om op de plek zelf onderzoek te doen. Dat betekent dat we gericht naar aanvullende informatie kunnen zoeken zodra we toegang hebben tot de rampplek.”