Vleermuis ijkt kompas op licht

Foto Manuel Werner

Vleermuizen kalibreren hun interne kompas met het licht van de avondzon. Ze brengen hun directe omgeving in kaart met sonar, maar hebben ook een intern kompas om over lange afstanden te navigeren. Het was al bekend dat vleermuizen zich kunnen oriënteren op het aardmagnetisch veld, maar nog niet waarmee ze dit kompas ijken. Dat blijkt nu de polarisatie van het zonlicht te zijn. Gepolariseerd licht is licht waarbij de lichtgolven in één richting trillen. In de avondschemering is die polarisatie het sterkst. Dieren zoals vogels en octopussen kunnen gepolariseerd licht zien. Mensen met veel moeite ook. En vleermuizen dus, als enige andere zoogdier. Dat schreef een internationale groep biologen dinsdag in Nature Communications. Ze hielden 70 vale vleermuizen (Myotis myotis) in dozen van waaruit de dieren de zonsondergang of verdraaid licht konden zien voordat ze werden vrijgelaten. In het laatste geval vlogen ze de verkeerde kant op, weg van hun thuiskolonie. (NRC)