Wateroverlast door forse buien: snelwegen dicht, hinder op Schiphol

Een somber en donker uitzicht vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam. 'Kan iemand het licht weer aandoen buiten?' twitterde weervrouw Helga van Leur vanmorgen.
Een somber en donker uitzicht vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam. 'Kan iemand het licht weer aandoen buiten?' twitterde weervrouw Helga van Leur vanmorgen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het slechte weer zorgt in het westen en zuiden van het land momenteel voor wateroverlast en oponthoud op de wegen. Op Schiphol moeten reizigers rekening houden met vertragingen door de regen. Het treinverkeer bij Den Bosch en Tilburg is gestremd na een blikseminslag.

Update 14.00:

Vanwege de extreme regenval heeft het hoogheemraadschap Rijnland de noodgemalen ingezet om het water in het gebied op peil te houden. Lokaal zijn er extra pompen nodig om de polders en steden droog te houden. Vooral in de regio’s Gouda, Boskoop en Alphen aan den Rijn heeft het water moeite om weg te zakken in de bodem. In Alphen is zelfs een straat afgezet om een dijk dreigt door te breken. Het water loopt over de Dijksloot waardoor de aangrenzende straten blank staan.

Update 13.00: Zeker tienduizend huishoudens rond Tilburg zitten zonder stroom wegens een storing. Door de hevige regenval is een transformator in een hoogspanningsstation uitgevallen, meldt netbeheerder Enexis. De brandweer is bezig water weg te pompen.

Update 12.02 uur: voor de provincies Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant is code oranje voor extreem weer afgekondigd.

Twitter avatar KNMI KNMI Code oranje voor zware #regen voor het westen en midden van het land. Elders code geel voor onweer. http://t.co/C9oGnhxnM5

Stevige regenbuien met onweer trekken op dit moment over het land. En daar ondervindt het verkeer veel hinder van, meldt de ANWB:

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Op diverse plaatsen wateroverlast door hevige regenval. Pas uw rijstijl aan de omstandigheden aan: houd afstand en matig uw snelheid.
Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Ring Amsterdam #A10-West nog steeds in beide richtingen DICHT door #wateroverlast tussen Slotermeer en Geuzenveld. Omrijden via A10-Oost

Ondergelopen station en vliegvertraging

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Tilburg ligt er op dit moment uit na een blikseminslag.

Twitter avatar NS_online NS online Den Bosch-Tilburg: geen treinverkeer na blikseminslag. http://t.co/axyyfHsO3W #HtTb

Op station Amsterdam Zuid loop je geheid natte voeten op als je geen dichte schoenen aan hebt vandaag:

Twitter avatar wschungel Willem Schüngel Well that’s a first- people taking off shoes to wade through the water at train station. Hooray for summer showers http://t.co/hfaosACEYD

Ook het vliegverkeer heeft last van de buien. Tussen 7.45 en 9.30 uur konden er geen vliegtuigen vertrekken.

Twitter avatar Schiphol Schiphol Ivm onweer moeten reizigers rekening houden met vertragingen. Kijk voor vluchtinfo op schiphol.nl of contact de luchtvaartmaatschappij

Dat zorgt voor opstoppingen op de landings- en vertrekbanen:

Schermafbeelding Flightradar.

Code geel

Het KNMI gaf vanmorgen al een waarschuwing voor gevaarlijk weer in in het hele land, afgezien van Groningen en Drenthe. Vanmiddag zijn er vooral in de zuidelijke helft van het land stevige buien te verwachten met lokaal onweer en veel neerslag in korte tijd.

In Kaatsheuvel moest een verzorgingshuis worden ontruimd wegens de regen. Wateroverlast in Hilversum:

Er zijn ook mensen die de gelegenheid te baat nemen om door de straat te drijven:

Twitter avatar RuSt RuSt Er neemt hier iemand de naam Rivierenbuurt wel heel serieus #wateroverlast #amsterdam #luchtbed #fb http://t.co/unDzuEYORv

Overlast in delen van Brabant

Fikse buien zorgden vannacht in delen van Brabant al voor overlast. Bij de brandweer kwamen diverse meldingen binnen van stormschade en wateroverlast. Op meerdere plaatsen in de omgeving van Tilburg liepen straten en kelders onder. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. In Vinkel werd een festival zondagavond vroegtijdig gestaakt vanwege het weer. Zanger Jan Smit werd daardoor al na drie liedjes van het podium gestuurd, meldt persbureau Novum.

Het oosten van het land had eergisteren last van de hevige regenval. Straten en kelders liepen onder in Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug. In het noorden en oosten is het vandaag wel droog en zijn er zonnige perioden.

Morgen zijn er in een groot deel van het land perioden met zon en is het droog.