Optimisme bij Ryanair na goed eerste kwartaal

Gesterkt door goede eerstekwartaalcijfers heeft luchtvaartmaatschappij Ryanair de winstverwachting voor dit jaar verhoogd. Dat heeft de Ierse budgetmaatschappij vanochtend bekendgemaakt. De winst komt naar verwachting uit tussen de 620 en 650 miljoen euro. In eerdere berichtgeving ging Ryanair uit van een winst van maximaal 620 miljoen euro.

Belangrijkste reden voor het optimisme is de fors gestegen winst in het eerste kwartaal. De winst steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 150 procent, van bijna 80 miljoen euro naar een kleine 200 miljoen euro. Dat komt vooral doordat de vluchten beter bezet waren.

Het aantal passagiers dat met Ryanair vloog, steeg met 4 procent naar 24,3 miljoen. Vooral in de periode rond Pasen wist Ryanair de resultaten te verbeteren.

Ondanks de goede vooruitzichten. waarschuwt Ryanair investeerders voor „irrationeel enthousiasme”. Vorig jaar moest het bedrijf nog voor het eerst genoeg nemen met een winstdaling van 8 procent, naar 523 miljoen euro. Ryanair heeft te maken met stevige concurrentie van andere prijsvechters als Wizz Air en het Nederlandse Corendon. Daarnaast zijn de brandstofkosten de afgelopen jaren flink gestegen.

Ryanair zet om meer passagiers te trekken daarom meer en meer in op de zakelijke markt. Ook heeft het bedrijf het afgelopen jaar de prijzen verder verlaagd, door bijvoorbeeld de bagagetoeslag te verminderen. (NRC)