Op identificatiemissie naar de crash-site van het vliegtuig

Buitenlandse onderzoekers zitten inmiddels op allerlei plekken in Oekraïne. Wie doet wat, en waar?

Verschillende onderzoeksteams zijn in verband met de vliegramp naar Oekraïne gereisd. Een overzicht van wat zij doen en waar ze zitten.

Wie: Een identificatieteam van Nederlanders, Australiërs en binnenkort ook Maleisiërs. Het team bestaat uit 23 onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporing en 40 ongewapende marechaussees. Australië ondersteunt het team met 50 politiemensen. Maleisië stuurt woensdag 68 politiemensen. De luchtmacht is ook bij de operatie betrokken. Premier Rutte wil het team uitbreiden en is bereid nog 60 experts en 60 à 160 marechaussees te leveren.

Locatie: Een team van 37 onderzoekers en marechaussees is vanochtend vanuit Donetsk vertrokken naar het rampgebied. Gisteren moesten ze een reis naar het gebied afbreken. De situatie was te onveilig door gevechten. De andere leden van het identificatieteam zijn in Charkov, op het coördinatiecentrum.

Opdracht: De stoffelijke overschotten van de slachtoffers terugbrengen naar Nederland. Mensen van de luchtmacht brengen de lichamen in fases van het vliegveld in Charkov naar Nederland. Er zijn tot dusver vier vluchten aangekomen op luchthaven Eindhoven. In totaal zijn 227 kisten overgebracht.

Wie:Eeninternationaal onderzoeksteam van 25 onderzoekers uit de betrokken landen (Oekraïne, Nederland, Maleisië, Australië, Frankrijk, Duitsland,Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland). Het team staat onder leiding van de Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid. In het team zitten vijf of zes Nederlandse onderzoekers.

Locatie: Een deel van het team is in de buurt van het rampgebied, waar precies is niet bekend. De rest is in Kiev.

Opdracht: De oorzaak en het verloop van de crash achterhalen. Prioriteit is het verzamelen van gegevens op de rampplek. De informatie uit de zwarte dozen is inmiddels uitgelezen in het Verenigd Koninkrijk.

Wie:Officier van justitie Thijs Berger van de afdeling internationale misdrijven van het Openbaar Ministerie. Twee mensen van het OM ondersteunen hem.

Locatie: Kiev.

Opdracht: Gesprekken voeren met de autoriteiten in Kiev voor het onderzoek dat het Nederlandse OM heeft geopend naar de vliegtuigcrash. De verdenkingen zijn moord, oorlogsmisdaden en het opzettelijk laten neerstorten van een vliegtuig.

Wie: Een team van ongeveer dertig mensen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Locatie: Op en rondom het rampgebied.

Opdracht: De spanningen in het gebied reduceren en de plaats van de ramp monitoren, voorafgaand aan onderzoek. Het OVSE-team houdt contact en maakt afspraken met internationale onderzoeksteams en met separatisten in het gebied. Gisteren ontraadde het OVSE-team Nederlandse onderzoekers naar het rampgebied te gaan vanwege gevechten in die streek. In totaal heeft de OVSE 227 waarnemers in Oekraïne.

Wie:Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

Locatie: Kiev.

Opdracht: Samen met zijn Australische ambtgenoot Bishop het Oekraïense parlement informeren over de identificatiemissie. Het Oekraïense parlement moet nog instemmen met de missie.

Wie: Een team van ongeveer tien mensen op de Nederlandse ambassade in Oekraïne.

Locatie: Kiev.

Opdracht: De Nederlandse crisisorganisatie op de ambassade aansturen.

    • Tom Vennink