Onderzoekers gaan morgen weer naar rampgebied MH17

De Nederlandse onderzoeksteam reist naar het MH17 rampgebied in Grabovo . Het onderzoeksteam wil proberen het gebied te bereiken samen met het OVSE en de Australische politie.
De Nederlandse onderzoeksteam reist naar het MH17 rampgebied in Grabovo . Het onderzoeksteam wil proberen het gebied te bereiken samen met het OVSE en de Australische politie.

Het team dat alle stoffelijke overschotten uit het rampgebied in Oost-Oekraïne moet halen, gaat morgen weer proberen om het gebied binnen te komen, mits ‘de veiligheidssituatie dit toelaat’. Vandaag en eergisteren strandden pogingen daartoe.

Dat zegt het hoofd van de repatriëringsmissie in Oekraïne, Pieter-Jaap Aalbersberg tijdens een persconferentie vanavond in Kiev. Volgens Aalbersberg zal in de loop van de ochtend een inschatting worden gemaakt over het al dan niet afreizen naar de rampplek. De veiligheid moet niet ter discussie staan.

Twitter avatar ministerietwits Openbaar Ministerie Veiligheid &Justitie Persverklaring hoofd repatrieringsmissie Pieter Jaap Aalbersberg: Vanmorgen is een team v… http://t.co/LsVdoUYLDJ

Vanochtend probeerde het team voor de tweede keer het gebied binnen te komen, maar door de hevige gevechten tussen het Oekraïense leger en de separatisten nabij Shakhtarsk moesten zij rechtsomkeert maken naar Donetsk.

Witte Huis: rebellen hebben mogelijk nog steeds raketten

Een adviseur van het Witte Huis meldt vanavond dat separatisten mogelijk nog steeds over SA-11 lanceerinstallaties beschikken, waarmee vliegtuigen uit de lucht kunnen worden geschoten. Er zijn nog steeds dergelijke installaties in het gebied. Het vermoeden bestaat dat de MH17 door een raket van een dergelijke installatie is neergehaald. Het is volgens de adviseur nog steeds onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de ramp, maar Rusland heeft er wel een rol in gespeeld, zo meldt Reuters:

Twitter avatar Reuters Reuters Top News White House adviser Blinken says still unclear “exactly who pulled the trigger” to down #MH17 but Russia is culpable

Een rebellencommandant beweerde vorige week dat de installatie waarmee de MH17 zou zijn neergehaald, naar Rusland was gebracht om mogelijk bewijsmateriaal weg te moffelen.

Ook liet Blinken weten dat de Verenigde Staten samen met de Europese Unie deze week nieuwe sancties tegen Rusland gaan instellen. De adviseur legde uit dat de huidige sancties de Russische economie raken, maar dat ze Rusland er nog niet van weerhouden om de separatisten te steunen. En dat moet wel gaan gebeuren.

Handvuurwapens mogen

De aankondiging van Aalbersberg volgt nadat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken bekendmaakte dat Oekraïne een bestand afkondigde rondom de rampplek. Het zou gaan om een zone van 20 kilometer. Rusland had eerder aangedrongen op een gebied van 40 kilometer, maar dat zou de rebellen in de kaart spelen.

Verder is er een verdrag ondertekend met Oekraïne dat het mogelijk maakt om de Nederlandse marechaussees in het gebied te bewapenen met handvuurwapens, mocht dat nodig zijn. Timmermans is op dit moment in Oekraïne met zijn Australische ambtgenoot Julie Bishop.