Nieuw binnen op de Europese zwarte lijst

Smoke rises over Donetsk city on July 27, 2014. A team of 30 Dutch forensic experts headed on July 27 to the crash site of flight MH17 in rebel-controlled east Ukraine, Dutch officials said, despite intensifying fighting in the area. A total of 298 people died in the July 17 disaster, 193 of them Dutch. Separatists have been accused of shooting down the Malaysia Airlines 777 by mistake. AFP PHOTO/ BULENT KILIC Foto AFP

Vijftien Russen en Oekraïners en achttien bedrijven staan sinds vrijdag op de zwarte lijst van de Europese Unie. Zij mogen Europa niet meer in, en van een aantal zijn tegoeden bevroren vanwege hun rol in het ondermijnen van de Oekraïense soevereiniteit.

Op de Europese lijst staan nu 87 personen en twintig bedrijven en organisaties. De meesten behoren tot de kring van intimi rond de Russische president Poetin. Een selectie.

Michail Fradkov

Fradkov (63) was premier van Rusland van 2004 tot 2007. Werd daarna hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst en is permanent lid van de Nationale Veiligheidsraad.

Nikolja Patroesjev

Permanent lid en secretaris van de Russische veiligheidsraad. Patroesjev (63) was directeur van de staatsveiligheidsdienst FSB van 1999 tot 2008.

Alexander Bortnikov

Spoorgwegingenieur en sinds 2008 directeur van de FSB. Bortnikov (geboren in 1951) is een vertrouweling van premier Medvedev.

Boris Gryzov

Voorzitter van de regeringspartij Verenigd Rusland. Was tot december 2011 voorzitter van de Doema, het Russische parlement. Gryzov (63) geldt als naaste vertrouweling van Poetin.

Mikhail Degtyarev

Lid van de Doema. Kondigde in mei de inauguratie van de ambassade van de Volksrepubliek Donetsk aan.

Ramzan Kadyrov

President van Tsjetsjenië. Heeft zich volgens de EU positief uitgelaten over de acties van de pro-Russische separatisten. Zou bovendien bereid zijn geweest ruim 70.000 Tsjetsjeense vrijwilligers naar het gebied te sturen, mocht dat nodig zijn.

Pavel Goebarev

Volgens de EU een van de zelfbenoemde leiders van de volksrepubliek Donetsk. Nam met gewapende separatisten het regeringsgebouw in de stad over en riep zichzelf vervolgens uit tot “volksgouverneur”. Wordt in verband gebracht met rebellenleider Igor Strelkov.

Ekaterina Goebareva

Echtgenote van Pavel Goebarev en zelfverklaard minister van Buitenlandse Zaken van de volksrepubliek Donetsk. Haar bankrekening zou volgens de EU gebruikt worden om de separatisten mee te financieren.

De volksrepublieken van Lugansk en Donetsk

Worden in het document van de EU consequent “de zogeheten volksrepublieken” genoemd. Volgens de EU Verantwoordelijk voor het organiseren van een illegaal referendum en een onrechtmatige onafhankelijkheidsverklaring. Ook schuldig aan het rekruteren van gewapende groepen separatisten.

    • Harrison van der Vliet