next leest Wat naDe 100-jarige?

Zoveel boeken, zoveel smaken – met dat uitgangspunt geeft nrc.next deze zomer leestips op maat. Deze week: welke boeken moet je lezen als je hield van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson?

We zullen niet doen alsof Romain Puértolas’ roman heel toevallig De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast heet: net als dat andere boek met die gekke lange titel vertelt het een slapstickachtig en doldwaas avontuur, met minstens een grap per alinea. Over een fakir dus.

Een Britse academicus is uitgenodigd op een Grieks eiland voor een congres – maar de organisatrice neemt de verkeerde man mee vanaf het vliegveld. Skios van Michael Frayn is zo’n boek waar alles heerlijk misgaat, en dat op het tempo van een achtbaan.

De grappigste schrijver van de Lage Landen is Dimitri Verhulst, en De laatkomer is één van zijn beste boeken. Een oude man heeft zó genoeg van zijn zeikende vrouw, dat hij besluit om zijn resterende dagen te slijten als alzheimerpatiënt. Zogenaamd. Hilarisch, én wrang, want zoals de eerste zin al toont: ‘Hoewel volkomen opzettelijk, is het zeer tegen mijn zin dat ik iedere dag opnieuw in mijn bed schijt.’