Economie

Nederland is het minst afhankelijk van Russisch gas

Foto AFP

Rond de spanningen met Rusland is er een woord dat telkens valt: gas. Europa wil er minder afhankelijk van worden, zolang het uit Rusland komt. Politieke experts zeggen dat het de enige taal is die Poetin verstaat. En veel Nederlanders zouden weigeren met Russisch gas te koken. Dit zijn de verhoudingen.

Van alle Europese landen is Nederland het minst afhankelijk van Russisch gas…

Waar Estland 100 procent en Duitsland voor 40 procent van het gas uit Rusland haalt, is dat in Nederland maar 6 procent. Dat maakt Nederland het minst afhankelijk van Russisch gas van alle Europese landen die het importeren.

…ook in absolute aantallen is de afhankelijkheid van Nederland klein…

Het overgrote deel van de Nederlandse import uit Rusland (ruim 20 miljard euro in 2013) is weliswaar gas en olie, maar daarvan is veel bestemd voor doorvoer naar het buitenland. Dat komt doordat Nederland de ‘gasrotonde’ van Europa wil zijn.

…en Nederland krijgt korting

Opvallend is dat de prijs die Gazprom vraagt voor haar gas enorm wisselt per land. En Nederland betaalt -voor het weinige gas dat het importeert- een relatief lage prijs.

Dat heeft ook een keerzijde. Van staatsbedrijf Gazprom is bekend dat het niet schroomt om vanwege politieke redenen plotseling de gasprijs drastisch te verhogen. Neem Oekraïne, waar de prijs dit jaar met 40 procent steeg.