Malaysia Airlines overweegt naamsverandering

China and Japan. Maps from NASA imagery Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De geplaagde vliegtuigmaatschappij Malaysia Airlines overweegt een naamsverandering. The Sydney Morning Herald schrijft dat een nieuwe naam deel gaat uitmaken van een herstructurering van de vliegtuigmaatschappij.

Malaysia Airlines lijdt al jaren fors verlies. Na het verdwijnen van vlucht MH370 en de vliegramp in Oekraïne is de beurskoers van het bedrijf gekelderd. Bovendien kopen steeds minder reizigers een ticket bij Malaysia Airlines, terwijl het staatsbedrijf erg belangrijk is voor de economie van Maleisië.

De Maleisische overheid start vandaag een onderzoek naar de opties om de nationale luchtvaartmaatschappij weer winstgevend te maken.

Er wordt volgens The Sydney Morning Herald onder meer gekeken naar het netwerk van de vliegtuigmaatschappij, de mogelijkheid om aandelen te verkopen aan private investeerders en andere vliegtuigmaatschappijen, en een naamsverandering.

Verkocht McDonald’s expres bedorven vlees?

De Chinese voedselautoriteit onderzoekt of fastfoodketen McDonald’s in China een week lang wist dat het bedorven voedsel verkocht, schrijft de South China Morning Post.

China is sinds vorige week in de ban van een nieuw groot voedselschandaal. Bij het Chinese bedrijf Husi, eigendom van de Amerikaanse vleesverwerker OSI, werd vlees met een verlopen houdbaarheidsdatum opnieuw verpakt en alsnog verkocht. Ook werden houdbaarheidsdata verlengd – met maar liefst een jaar.

Ook buitenlandse ketens als Pizza Hut en KFC behoorden tot de afnemers van Husi.

McDonald’s ontkende in eerste instantie dat het vlees had afgenomen van Husi. Maar vorige week volgde ineens toch een bevestiging, nadat de voedselautoriteit een ton bedorven vlees bij McDonald’s in beslag had genomen. Daarna maakte de voedselautoriteit bekend dat het McDonald’s ervan verdenkt bewust bedorven vlees te hebben verkocht. Het bedrijf zou ervoor hebben gekozen om de partij stilletjes te verkopen in plaats van groot alarm te slaan, zo luidt de verdenking.

McDonald’s heeft dit weekeinde opnieuw excuses aangeboden. Topman Randy Lai Wai-sze van McDonad’s China zei dat het bedrijf “niet goed heeft gecommuniceerd”. Hij weigerde echter in te gaan op vragen.

Schuldenlast Australië neemt toe

De schuldenlast van Australische bevolking bevindt zich op het hoogste punt in 25 jaar, schrijft persbureau Bloomberg.

Het is het zoveelste signaal dat er een bubbel onder de Australische huizenmarkt wordt gecreëerd. Eerder deze maand werd de huizenmarkt in een rapport van de Australische overheid tot significant risico voor het financiële systeem bestempeld. En volgens het IMF heeft Australië de op twee na meest overgewaardeerde huizenmarkt ter wereld. Alleen Canada en België staan er volgens het IMF slechter voor.

Toch worden er in Australië – anders dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Nederland nog geen maatregelen genomen om tophypotheken en aflossingvrije hypotheken terug te dringen. Bloomberg schrijft dat dat deels komt doordat de explosieve prijsstijgingen op de huizenmarkt in Australië zich vooral voordoen in de grote steden. Op het dunbevolkte platteland is er niet veel van te merken.

Ook kampt Australië momenteel met een teruggang in de belangrijke mijnbouwsector. Om die reden heeft de centrale bank van van het land de rente verlaagd naar 2,5 procent. Met de lage rente hoopt de centrale bank economische groei en investeringen in andere sectoren dan de mijnbouw aan te jagen. De bouwsector is daarbij een van de belangrijkste.

Het beleid lijkt tot nu toe te werken. Door de lage rente is ook de hypotheekrente de afgelopen maanden fors gedaald, en het aantal afgesloten hypotheken toegenomen, schrijft Bloomberg. En daardoor neemt de schuldenlast dus weer verder toe.

    • Dolf de Groot