Libië vraagt om internationale hulp na brand in olieopslag

Rook stijgt op nadat een raket is ingeslagen vlak bij het vliegveld van Tripoli. Vluchten werden opgeschort aangezien het vliegveld ernstig is beschadigd. Foto EPA / Sabri Elmhedwi

De Libische regering heeft internationale hulp aangevraagd nadat meerdere olietanks in brand waren gevlogen. Tripoli deed de oproep op de overheidswebsite. De opslagtanks vatten vlam bij nieuwe gevechten tussen milities die strijden om de macht over de luchthaven van de hoofdstad Tripoli.

De brand kan volgens de regering uitmonden in een “humanitair drama en een milieuramp”. De staatstelevisie roept burgers op om gebieden rondom het vliegveld te ontruimen. Op sociale media was te zien hoe een zwarte rookpluim boven de hoofdstad opstijgt.

Update 16.26:

Volgens persbureau AFP is de brand niet meer onder controle te houden. Een woordvoerder van de nationale oliemaatschappij tegenover Al-Jazeera:

“We hebben het niet meer onder controle. De tweede tank is nu ook geraakt. De brandweermannen hebben de rampplek verlaten; de gevechten in het gebied zijn weer hervat.”

Burgers die binnen een straal van drie kilometer van de opslag wonen, wordt opgeroepen om te vertrekken.

Negatief reisadvies voor het land

De gevechten op de luchthaven braken twee weken geleden uit. Een islamistische militie uit de West-Libische stad Misrata vecht met de anti-islamistische Zintanbrigade, die het vliegveld tot nu toe in handen had. Bij de strijd zouden al 97 doden zijn gevallen.

Zowel de VS als Turkije evacueerden afgelopen weekend personeel uit de hoofdstad Tripoli wegens de onveilige situatie. Beide landen sloten hun ambassade en gaven een negatief reisadvies uit. Ook Nederland heeft een negatief reisadvies gegeven en roept alle in het land aanwezige Nederlanders dringend op te vertrekken. Na hun vertrek zal ook Nederland de ambassade sluiten.

Sinds de burgeroorlog van 2011, waarin korte metten werd gemaakt met dictator Moammar Gaddafi, bevechten rivaliserende milities elkaar in Libië. De regering is grotendeels afhankelijk van deze strijdgroepen om de veiligheid in het land te garanderen. Een functionerend nationaal veiligheidsapparaat ontbreekt in Libië.

    • Anouk Eigenraam