Nederlanders moeten het land uit

Foto Reuters

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Libië dringend op om te vertrekken. In het land is in de laatste paar weken een strijd losgebarsten tussen rivaliserende milities. De situatie is te onveilig. Eerder al raadde het ministerie Nederlanders af om naar Libië te reizen. Er zijn nog zo'n zeventig Nederlanders in Libië. In de hoofdstad Tripoli wordt hevig gevochten om het vliegveld. De verschillende milities willen vooral controle krijgen over infrastructuur in het land en daarmee de macht in het land verkrijgen.

Tijdens deze gevechten zijn de laatste twee weken 97 doden zijn gevallen. Ook in Benghazi, de tweede stad van Libië zijn er hevige gevechten. Bij gevechten tussen islamistische strijders en een militie zijn 38 doden gevallen. Zaterdag werd de Amerikaanse ambassade al gesloten. Ook Turkije heeft 700 man personeel geëvacueerd uit het land. De Nederlandse ambassade blijft nog open om het vertrek van de Nederlanders in goede banen te leiden. Daarna zal de ambassade tijdelijk gesloten worden.

Sinds de val van dictator Moammar Gaddafi in 2011 broeit de strijd tussen milities in het land. Veel van hen werken voor de regering, maar gaan in de praktijk hun eigen gang. In Benghazi heeft generaal Khalifa Hifter de oorlog verklaard aan fundamentalistische milities.

In mei ontbond de generaal het parlement in Tripoli om de stabiliteit in het land terug te brengen. Hij wordt hierbij gesteund door de militie uit Zintan, een stad in het noordwesten. Begin dit jaar probeerde Hifter ook al tevergeefs een coup te plegen. Hij kreeg toen geen machtige aanhangers achter zich.