Liberia sluit meeste grenzen wegens ebola-uitbraak

Personeel van een christelijke liefdadigheidsorganisatie doet beschermende kleding aan in een ziekenhuis in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Foto AFP / Zoom Dosso

Liberia heeft de grens gesloten met de meeste West-Afrikaanse landen om te proberen te voorkomen dat het zich snel verspreidende virus ebola zich nog verder verspreidt. Liberia, Guinee en Sierra Leone hebben te maken met de ergste uitbraak van het virus tot nu toe.

Tot nu toe zijn er bij deze recente uitbraak van ebola al 670 mensen overleden in deze landen als gevolg van het virus. Op een persconferentie zei de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf dat de regering er alles aan doet om het virus in te dammen. Vertrekkende en inkomende passagiers op het vliegveld worden gecontroleerd en getest op ebola.

Eerste dode in Nigeria

Vrijdag overleed in Nigeria ook voor het eerst een man aan het virus. Daarop besloot Nigeria zaterdag inkomende vliegtuigpassagiers te screenen op symptomen van de ziekte. Inmiddels zijn ook twee Amerikaanse artsen die in Liberia werkten in een ziekenhuis, positief getest op het virus.

Dokter Kent Brantly (rechts) van hulporganisatie Samaritan’s Purse geeft een collega bestellingen door voor medicatie voor ebola-patiënten in het ziekenhuis in Monrovia. De 33-jarige arts is nu zelf ook besmet geraakt met het virus. Foto Reuters / Samaritan Purse

Ebola begint met griepachtige verschijnselen, gevolgd door diarree, overgeven en bloedingen. Het virus heeft een incubatietijd van twee tot 21 dagen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn patiënten pas besmettelijk als ze symptomen vertonen. Voor de ziekte is nog altijd geen remedie. Van de mensen die geïnfecteerd worden, overlijdt 60 procent.

    • Anouk Eigenraam