‘Belangstelling Tour de France minder door warm weer en vliegramp’

Foto Reuters

De Tour de France is dit jaar op tv slechter bekeken dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO).

De Touretappes trokken gemiddeld 702.000 kijkers. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen de Nederlandse renners hoger eindigden in het klassement. Destijds keken gemiddeld 741.000 kijkers per uitzending.

Ook het napraatprogramma De Avondetappe (NOS) van Mart Smeets moest het dit jaar doen met minder kijkers: 917.000 tegen 958.000 vorig jaar. Gisteren kende de NOS overigens wel een uitstekende avond. De drie Touruitzendingen behoorden gisteren tot de vijf best bekeken programma’s van de dag.

Met name Tour du Jour (RTL 7), het praatprogramma van Wilfred Genee had het dit jaar zwaar. Het programma moest het doen met een kwart minder kijkers. Slechts 314.000 mensen stemden gemiddeld op het praatprogramma af. Vorig jaar waren dat er nog 428.000.

Pijnlijk voor Genee, die vanavond voor het eerst in vijftig dagen niet op televisie te zien is met een eigen programma. Het door hem tijdens het WK voetbal gepresenteerde VI Oranje kende ook al een teleurstellend verloop. Gemiddeld trok VI Oranje tussen 600.000 en 800.000 kijkers – ongeveer de helft van het concurrerende Studio Brasil (NOS).

Genee zoekt de verklaring voor de geringe belangstelling in externe oorzaken. „Het is met het warme weer natuurlijk wat minder” , zei hij hierover tegen Televizier. „En die vliegramp, dat is natuurlijk veel belangrijker dan alles wat wij doen.”

    • Stijn Bronzwaer