Internationaal strafrechtelijk onderzoek naar oorzaak ramp MH17

Vertegenwoordigers van elf landen die betrokken zijn bij de ramp met Malaysia Airlines vlucht MH17 praten bij Eurojust over een strafrechtelijk onderzoek.
Vertegenwoordigers van elf landen die betrokken zijn bij de ramp met Malaysia Airlines vlucht MH17 praten bij Eurojust over een strafrechtelijk onderzoek. Foto ANP/Eurojust

Nederland gaat samen met de andere landen die zijn getroffen door de ramp met de MH17 een strafrechtelijk onderzoek instellen naar de toedracht van de ramp. Dat heeft Eurojust zojuist bekendgemaakt na een vergadering in Den Haag.

Er zal een gezamenlijk team komen om onderzoek te doen naar de toedracht van de ramp, aldus AFP. Nederland heeft al een officier van justitie naar Oekraïne gestuurd om een oriënterend onderzoek te verrichten. De Nederlandse vertegenwoordiger Han Moraal:

“De taak is enorm, maar met zo’n brede aanpak en de bereidheid om samen te werken hoop ik dat we effectief kunnen samenwerken om de oorzaken van het ongeval te ontdekken en gerechtigheid te verkrijgen voor de 298 onschuldige slachtoffers en hun families.”

Bij het onderzoek zijn naast Nederland ook Groot-Brittannië, België, Duitsland, Australië, Maleisië, de Filipijnen, Canada, Nieuw-Zeeland, Indonesië, Oekraïne en de Verenigde Staten betrokken.

Eurojust is de Europese organisatie die de samenwerking tussen gerechtelijke autoriteiten bevordert van EU-lidstaten. Ondanks het Europese karakter zijn nu dus ook andere landen bij het onderzoek betrokken. Bij de bijeenkomst van vandaag schoven ook Europol en Interpol aan.