‘In de zon word je sneller dronken’

Dat bericht komt jaarlijks weer terug in media.

illustratie Jet Peters

De aanleiding

Het is zo’n waarschuwing die iedere zomer terugkeert: morgen lekker strandweer, pas dus op met alcohol want in de zon word je sneller dronken. De afgelopen zomers stond het in dagblad De Limburger, in het Duitse blad Bild, in flyers van Engelse en Amerikaanse verslavingsklinieken, op gezondheidsblogs, en het kwam voorbij op de Vlaamse Radio 2.

Waar is het op gebaseerd?

De verklaringen lopen uiteen. Volgens De Limburger „wordt in de zon alcohol sneller opgenomen in het bloed, waardoor je eerder bezopen bent (wel lekker goedkoop dus)”. Een medewerker van het Duitse Rode Kruis verklaart het in Bild als volgt: „Tijdens het zweten verlies je vocht. Het lichaam wil dat compenseren en neemt daarbij meer alcohol op.” En volgens een professor huisartsgeneeskunde op de Belgische radio komt het „doordat de vloeistoffen uit het drankje in de warmte sneller verdampen. Dan blijft er procentueel meer alcohol over. Het bloed in ons lijf wordt dan minder dun en kan ook minder snel zuurstof naar de hersenen transporteren.”

Verwarring dus.

En, klopt het?

De gigantische databank Web of Science heeft er geen antwoord op. Google Scholar en Nederlandse bibliotheken evenmin. Ook in de medisch-biologische databank PubMed geen literatuur over sneller dronkenschap in de zon.

Er zijn wel onderzoeken gedaan naar alcohol drinken in de warmte, maar die tonen andere dingen aan. Bijvoorbeeld dat je in de zomer een groter risico loopt op huidverbranding – en dus huidkanker – als je drank op hebt. En dat mensen meer alcohol drinken in de zomer dan in andere jaargetijden. Een onderzoek uit Finland ziet alcoholgebruik als reden voor Finnen die overlijden in sauna’s.

Maar de vraag of er een verband is tussen dronkenschap en zonneschijn blijft overeind.

„We krijgen de vraag vaker”, zegt Eva Ehrlich van het Trimbos Instituut, een landelijk kenniscentrum voor onder meer verslavingszorg. „Maar er is nooit onderzoek naar gedaan.”

Voor zo’n onderzoek zou je een blaastest kunnen gebruiken, zegt Ehrlich. Maar de perceptie van dronkenschap, hoe dronken je je voelt, speelt ook mee. „En dat is afhankelijk van veel meer dingen, bijvoorbeeld van je nachtrust, van wat je hebt gegeten, et cetera. Het is moeilijk objectief te meten.” En nog nooit gedaan, dus.

Valt er dan helemaal niets te zeggen over of alcohol drinken in de zon gevaarlijk is?

Eén risico heeft het in ieder geval. Duidelijk is dat alcohol vocht onttrekt aan je lichaam – een oorzaak voor de kater van de volgende dag. Op een warme dag verliest het lichaam door te zweten nog meer vocht en kan de kater zwaarder zijn. „Dit voorkom je door een glas alcohol af te wisselen met een glas water”, zegt Ehrlich van het Trimbos Instituut.

Conclusie

Alcohol drinken in de zon heeft als gevaar dat je sneller uitdroogt en dat je de volgende dag met een zwaardere kater in bed ligt. Maar er is geen bewijs voor de stelling dat je op een terrasje in de zon sneller dronken wordt dan op een kruk aan de bar. We beoordelen de stelling daarom als ongefundeerd.

    • Tom Vennink