Heimwee naar onhandig

Had Piet Zwart pasta ontworpen, was het geen spaghetti geweest. Eerder elleboogmacaroni. Die past in zijn glazen laadje. Zwart ontwierp keukens. En drukwerk en reclame en lantaarnpalen. Maar zijn keukens zijn beroemd en waren voor de tijd waarin hij ze ontwierp, revolutionair. Ze worden weer gemaakt. Niet nauwkeurig, maar zoals dat heet, in zijn stijl. Neonostalgo. Met glazen voorraadlades. Boven het aanrecht een rijtje lades van dik glas met een fors handvat.

Zulke lades waren er al, maar van aardewerk. Er stond op wat erin bewaard diende te worden. Suiker, meel, koffie, sago, vermicelli. Het moest erop staan want je zag niet wat erin zat. Beklemmend ook. Het ladenmeubel, een investering voor het leven, bepaalde wat je in huis moest hebben. Hagelslag, dat los werd afgewogen, daar was geen porseleinen laadje voor. Wel voor kruidnagels. Op de voorkant van het laadje stond ‘nagelen’.

Glas was een bevrijding. Je kon zelf bepalen wat je erin deed – mijn tante elastiekjes – en je zag door het glas heen hoeveel je er nog van had. Elleboogmacaroni ook.

Zo gek is de gedachte niet om een ontwerper van lantaarnpalen te vragen een pastavorm te tekenen. Het is dertig jaar geleden ook eens gevraagd aan een ontwerper van personenauto’s. Hij maakte een golfje waar nog een golfje overheen rolt. Zie op internet de plaatjes; pasta (van) Giorgetto Giugiaro. En geschikt voor de la van Zwart.

Albert Heijn had eind jaren vijftig opeens heel lange pasta te koop in een rol donkerblauw papier. Dikke lekkere holle spaghetti die slecht opgevoede kinderen per sliert naar binnen zogen. Maar de lange pasta kon niet in een glazen la. Het was het begin van een gewoonte in goede kringen om lange pasta in grote glazen vazen te bewaren en dat werd opeens ‘woninginrichting’. Twee soorten pasta kwamen in huis. Sierpasta die nooit vervangen hoefde worden. En in de kast een doos ellebogen om op te eten. Ze worden nog steeds gebruikt, ook in keukenmeubelwinkels; hoge vazen met pasta. Voor de sier en voor de sfeer. En in nieuwe oude glazen laden van Piet Zwart, op fotootjes op internet, geen ordinaire ellebogen meer, maar vlindervormpjes. En gekleurde spekkies. Kijk op bruynzeelkeukens.nl en klik door naar ‘landelijke keukens’. Er zijn ook trendy keukens en designkeukens, geen stedelijke. De glazen lades van Piet Zwart zijn landelijk.

Maar nou iets geks. Ze waren geweldig, ze hielden muizen weg bij het meel en het was in het glas droger dan in veel kelders. Maar ergens in de jonge geschiedenis van het opbergen van voorraad kwam een omslag. Glazen lades boven het aanrecht zijn niet handig meer. Wat dan wel, wordt onderzocht.

    • Wouter Klootwijk