GlaxoSmithKline denkt aan opsplitsing bedrijf

Concern wil meer halen uit vrij verkrijgbare medicijnen.

De topman van de Britse farmaceut GlaxoSmithKline staat open te staan voor het idee een zelfstandige consumententak te creëren. Dat zegt hij vanochtend in de Financial Times.

Vooralsnog heeft de op vijf na grootste farmaceut ter wereld daarvoor geen plannen. Maar Sir Andrew Witty gaf aan dat er een moment kan komen waarop het meer waarde oplevert de verkoop van zonder recept verkrijgbare producten te verzelfstandigen. De verkoop van producten als Sensodyne-tandpasta, koortslipcrème Zovirax en stoppen-met-rokenmedicijn Nicorette leverde vorig jaar 5,2 miljard pond (6,6 miljard euro) op.

In mei richtte GlaxoSmithKline met de Zwitserse farmaceut Novartis een joint venture op voor de verkoop van vrij verkrijgbare medicijnen. Het wordt het grootste bedrijf op het gebied van consumentengezondheidszorg ter wereld, met een jaarlijkse omzet van ruim 10 miljard dollar, meldt FT. GlaxoSmithKline wordt eigenaar van 63,5 procent van de aandelen, Novartis kan na drie jaar zijn aandeel aan de Britse farmaceut verkopen.

Die strategie „zorgt ervoor dat onze beide bedrijven samen sterker en individueel sterker worden”, zei Witty vanochtend. „Op de lange termijn levert dat grotere keuze op.”

Zijn opmerking komt op een moment dat GlaxoSmithKline het moeilijk heeft. Vorige week publiceerde de farmaceut tegenvallende kwartaalcijfers: de winst voor belasting daalde met 23 procent naar 986 miljoen pond, de omzet met 13 procent naar 5,6 miljard pond. Het bedrijf waarschuwde dat de winst per aandeel dit jaar ten opzichte van 2013 niet zal stijgen. GlaxoSmithKline is bovendien verwikkeld in een fraudezaak in China, waar voor 320 miljoen pond aan steekpenningen zou zijn betaald aan artsen, inspecteurs en ziekenhuizen in ruil voor goedkeuring van medicijnen. Hetzelfde zou zijn gebeurd in Syrië, Libanon, Jordanië en Polen.

GlaxoSmithKline heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt door een aantal werknemers. „Soms, als je de beschuldigingen ziet, denk je: ‘wat ging er door hun hoofd toen die mensen dachten dat dit een goed idee was’?”, zei topman Witty vanochtend.

GlaxoSmithKline betaalt sinds het schandaal naar buiten kwam artsen niet langer om producten op conferenties te promoten. En verkopers krijgen geen bonussen meer op basis van het aantal recepten dat artsen uitschrijven.