Gelukkig willen jonge vrouwen mij nog

Hij houdt van stoere, kleine dingetjes. Een mini-boormachientje dat het echt doet. En hij houdt van vrouwen. Al zouden die als ze geen tieten hadden wel op kunnen pleuren, zegt televisiemaker Maxim Hartman tegen zichzelf.

illustratie Enkeling

Waarom zei je ja tegen dit interview?

„Goeie vraag. Want meestal zeg ik nee. Ik heb namelijk al bovengemiddeld aandacht gekregen. Je hebt die journalisten als tussenpersoon ook helemaal niet nodig. Gewoon één op één rechtstreeks naar de lezer. Heel erg van deze tijd.”

Word je nog weleens herkend?

„Weer een goeie vraag. Nou, verbazingwekkend vaak. Terwijl ik toch al een tijdje niet op tv ben geweest. Mensen spreken mij vaak aan en zeggen dan: ‘Oh! Ben je het echt? Je bent mijn jeugdheld!’ Meestal is dat vrij gênant. Ik vind ‘jeugdheld’ een heel stom woord. Wanneer ben je een held? Als je met gevaar voor eigen leven een brandend huis bent in gerend om kinderen te redden. Toch niet als je wat op tv hebt gerommeld?”

Waar erger je je aan?

„Vooral aan prutsers die hun werk niet goed doen. Prutsers vind je werkelijk overal. Ik haat ze. Het is onbegrijpelijk dat zulke mensen niet ontslagen worden. Of in ieder geval ergens heen geschopt waar we er geen last meer van hebben.

„Iets lichtere ergernis heb ik over mensen die het liefst 24/7 ‘chillen’ en zo veel mogelijk festivals en feestjes afstruinen en daarna steeds brak zijn. In Amsterdam sterft het ervan. Dit is de festivalgeneratie. Als deze lichting moet concurreren met de Chinezen, dan zijn wij en onze cultuur ten dode opgeschreven. Nou en? Waarschijnlijk ben ik gewoon jaloers dat ik niet zo zorgeloos kan genieten.”

Leg uit.

„Ik kan niet met een grote groep tegelijk genieten. Ook niet rouwen trouwens. Al die mensen langs de snelweg en op de viaducten die stonden te klappen toen die lange stoet rouwwagens voorbijkwam. Ik veroordeel die mensen niet, maar ik kan er zelf niet tussen staan. Emoties heb je in je eentje of hoogstens met twee of drie. Met meer wordt gênant.”

Heb je een kort lontje?

„Ja nogal. Ik ben kwart Spaans en als kind bij mijn Catalaanse oma opgegroeid. Die was een partij driftig! Niet normaal. Ik moet ook vaak sorrysorrysorry zeggen als ik te driftig heb gedaan.

„Negatieve gevoelens zoals jaloezie, haat en vooral ook verdriet zijn heel slecht. Ongezond voor de cellen in ons lichaam. Verdriet is in feite woede die zich naar binnen heeft gekeerd. Ik ben geen microbioloog, maar ik weet zeker dat je celletjes letterlijk beschadigen of zelfs kapot exploderen tijdens verdriet.

„Wat ook gek is, is dat als ik zelf verdriet heb, dat ik dan pijnlijke steken in de dieper gelegen schacht van mijn penis voel. De meeste mensen wijzen naar hun gebroken hart, bij mij zit het in het voortplantingsorgaan. Ben er weleens voor naar de dokter gegaan omdat ik bang was voor blijvende schade. Maar de dokter zei dat de penis niet kapot kon gaan door verdriet. En hij heeft er voor doorgeleerd, dus ik geloof hem maar.”

Geloof je in de liefde?

„Liefde? Ja. Soms is het zelfs extreem leuk. Vooral als het allemaal vanzelf gaat. Als je in een flow met die ander komt. Liefde geven en de ander aanbidden en verwennen voelt ook fantastisch. Zolang het duurt natuurlijk. Want als het misgaat, is het ook meteen de hel op aarde.

„Ik heb een paar keer meegemaakt dat een mooie relatie toch mislukte. Dan kun je mij echt bij elkaar vegen. Ben dan tot vlak onder de nek verlamd en vervolgens gesmolten als een goedkoop waterijsje. Het moeilijkste vind ik dat degene die jou eerst nog het allerliefste op aarde vond, dan niks meer met je te maken wil hebben. Ook al snap ik het verstandelijk. Die afwijzing is afgrijselijk en bij vlagen onverdraaglijk. Soms ben je echt weken of zelfs maanden bezig om je wonden te likken.”

Bevalt het ouder worden?

„Wat is dat nou voor een stomme vraag? Ik ben er niet zo mee bezig. Het is ook niet iets om trots op te zijn. Sommige heel oude mensen beginnen er spontaan over. ‘Jáhaa, ik ben 88!’ En dan kijken ze kwijlend en vragend naar je, zwaar hengelend naar een complimentje.

„Ik pik leeftijdsdiscriminatie niet. Daarom train ik ook hard en veel. Zodat ik jonge gasten nog steeds eenvoudig op de grond kan leggen als ze te brutaal doen. God zij mij genadig dat er ook nog voldoende aantrekkelijke, jongere vrouwen bestaan die oudere mannen zoals ik prefereren.”

Maak je je weleens serieus zorgen?

„Ja. Ik denk dat de man begonnen is aan zijn definitieve ondergang. Het is een onomkeerbaar proces. Vrouwen zijn veel mooier dan mannen. En vaak ook veel slimmer. Je ziet het op universiteiten, waar de meerderheid vrouw is. Hun vagina is ook een wereldwonder. Ik heb totaal niks tegen homo’s, maar ik begrijp werkelijk niet waarom je ooit een pik in je mond zou nemen als je ook een schitterend glinsterende kut kan likken.

„Mannen zijn van nature sympathieker dan vrouwen omdat ze meer zelfspot hebben. Soms denk ik weleens: als vrouwen geen tieten en een kut zouden hebben, zouden ze lekker de pleuris kunnen krijgen. Maar zulke dingen kun je beter nooit hardop zeggen. Je gooit er als man je eigen glazen mee in. Al maakt dat niet uit, want vrouwen willen uiteindelijk toch liever door de bad guy gepakt worden dan door een ja-knikkende slijmjurk. Het CPB heeft laatst uitgerekend dat als vrouwen ietsje eerder zouden sterven, het pensioentekort in één klap zou zijn opgelost. Dat wel.”

Ben je een geluksvogel?

„Vaak heb ik wel geluk ja. Toch was ik laatst ineens mijn portemonnee verloren. Dan ga ik meteen zweten joh. Ook als ik op Schiphol in de rij sta bij de douane en mijn paspoort ineens niet kan vinden, dan heb ik binnen 15 seconden een kletsnatte rug. In die portemonnee zat ook een staatslot. Nu was daar gelukkig slechts 5 euro op gevallen. Maar stel nou dat je een winnend lot hebt waar 2 miljoen of meer op is gevallen en dat je die onderweg bent verloren...”

Mini-dingetjes.

„Kleine dingetjes. Ja, daar heb ik wel een zwak voor. Vooral stoere kleine dingen. Bijvoorbeeld een heel lief klein boormachientje dat het echt doet. Waar je heel kleine gaatjes in de muur mee kan boren! Of een heel klein verlengsnoer dat je in een mini-stopcontactje kan steken. Ik zou daar veel geld voor over hebben. Sieraden zijn trouwens ook klein maar die zijn afschuwelijk. Als ik ooit aan de macht kom, zou dat een van de eerste dingen zijn die ik zou verbieden.”

Wat vond je van dit interview?

„Best vreemd. Net als mode. Daar begrijp ik ook weinig van. Al heb ik zelf ook wel ook eens een spontaan idee op dat gebied. Bijvoorbeeld truien en jurkjes gemaakt van dweilen. Dat lijkt mij heel fraai. Ik heb de ontwerpen klaarliggen, maar ik zoek nog enthousiaste mensen die patronen kunnen tekenen en naaien.”

    • Maxim Hartman