Oorlog Israël-Hamas gaat door

Israël heeft gisteren een voorstel tot staakt-het-vuren van Hamas verworpen. Daarop braken van beide kanten gevechten uit. Hamas kondigde gisteren eerder op de dag een wapenstilstand van 24 uur aan vanwege het Suikerfeest, de islamitische feestdag die het einde van de vastenmaand ramadan markeert, dat vandaag en morgen begint. Volgens de Israëlische premier Netanyahu schond Hamas de zelf aangekondigde wapenstilstand meteen. Om die reden heeft een nieuw staakt-het-vuren geen zin, zei Netanyahu tegen gisteren de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hamas zei dat Israël de gemaakte afspraken niet serieus genoeg naleefde.Gisteren kwam een Israëlische militair om door een mortiergranaat aan de grens met de Gazastrook.

Zaterdag stemde Israël nog in met een door de Verenigde Naties voorgesteld staakt-het-vuren, maar waarschuwde meteen ook dat het leger zou ingrijpen als het akkoord werd door Hamas werd geschonden. Hamas weigerde toen akkoord te gaan met een wapenstilstand. Die dag werden verschillende raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd.

Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas drie weken geleden uitbrak zijn er meer dan duizend Palestijnen omgekomen. Ruim 6.000 raakten gewond. Aan Israëlische kant sneuvelden 36 soldaten. Twee Israëlische burgers en een Thaise arbeider kwamen om door raketbeschietingen uit Gaza. De spanningen tussen Israël en Gaza liepen op na de ontvoering van drie Israëlische jongens op 12 juni. Israël hield Hamas daar meteen verantwoordelijk voor. Op 8 juli begint de oorlog tussen Hamas en Israël met luchtaanvallen van Israël en raketbeschietingen vanuit Gaza. Op 17 juli begint Israël een grondoffensief.