Excuses Buzzfeed voor plagiaat

De populaire website Buzzfeed heeft journalist Benny Johnson ontslagen wegens plagiaat. Afgelopen weekend bood Buzzfeed excuses aan in een ingezonden stuk op de website.

Daarin maakte hoofdredacteur Ben Smith bekend dat Johnson in meer dan vijfhonderd artikelen zeker 41 keer plagiaat pleegde. Johnson schreef onder meer complete passages over van Wikipedia zonder bronvermelding. „We schamen ons diep en het spijt ons dat we u hebben misleid”, schreef Smith.

Buzzfeed, dat zeven jaar geleden werd opgericht, is één van de meest populaire sites van dit moment. De site is bekend van zijn ‘lijstjesjournalistiek’: artikelen in de vorm van een lijstje met een een aantrekkelijke kop. Een typisch Buzzfeed-artikel als ‘De 21 foto’s die jouw vertrouwen in de mensheid herstellen’ werd meer dan tien miljoen keer aangeklikt.

De website haalt zijn inkomsten uit gesponsorde berichten: onder meer Nike en Coca-Cola betalen voor artikelen op Buzzfeed.

Buzzfeed heeft 178 miljoen unieke bezoekers per maand en groeit in hoog tempo. De website was eind vorig jaar 3,5 keer groter dan in dezelfde periode in 2012.

De groei heeft geleid tot andere verantwoordelijkheden, schrijft Smith in zijn excuusbrief. „Zeven jaar geleden hadden onze schrijvers geen journalistieke achtergrond en hielden we ze niet aan traditionele journalistieke standaarden, omdat we niet aan journalistiek deden”, schreef Smith. „Maar dat is al lang niet meer zo.”