‘Nieuwe sancties EU tegen Rusland’ - VS willen ook nieuwe maatregelen

Nieuwe sancties moeten de druk op president Poetin opvoeren.
Nieuwe sancties moeten de druk op president Poetin opvoeren. Foto ANP/EPA/Mikhail Klimentyev/Ria Novosti/Kremlin

Nadat de EU gisteren al een lijst publiceerde met achttien namen en entiteiten die sancties opgelegd krijgen, hebben vertegenwoordigers van de 28 lidstaten vandaag alweer overeenstemming bereikt over een uitbreiding van deze lijst.

Het is nog niet bekend om welke personen of bedrijven het gaat, maar vermoedelijk zullen leden uit de entourage van Poetin getroffen worden door de sancties. De lijst wordt morgen of woensdag bekendgemaakt, aldus Reuters, maar er moet eerst nog een juridische check worden uitgevoerd. Vermoedelijk komt er ook een handelsembargo voor de Krim, die eerder door Rusland werd geannexeerd.

Twitter avatar RikardJozwiak Rikard Jozwiak EU amb. will finalize its sanction list on #Russia tomorrow morning. names to be made public on Wed eve. trade restriction on #Crimea agreed
Twitter avatar RikardJozwiak Rikard Jozwiak 8 individuals & 3 entities from #Russia & #Ukraine will tomorrow be blacklisted by the EU

Zwaardere maatregelen op komst

De EU-leiders overlegden vandaag over het instellen van sectorbrede sancties tegen Rusland. Zo zouden Russische banken geen toegang meer mogen hebben tot de Europese kapitaalmarkten. Russische banken kunnen in dat geval geen geld meer lenen van banken binnen de EU-zone. Daarnaast dreigt er ook een embargo op de toekomstige verkoop van wapens aan het land en beperkingen op de export van energietechnologie.

Er zijn inmiddels al 87 personen en twintig organisaties/bedrijven op de lijst van de EU geplaatst. Zij kunnen niet meer bij banktegoeden die in Europa zijn gestald. Ook geldt er een inreisverbod. Het gaat niet alleen om personen uit de intieme kring van Poetin, maar ook om mensen die betrokken waren bij de annexatie van de Krim.

Beschuldigingen over nieuwe wapenleveringen

De VS en een aantal Europese landen bereikten daarnaast vandaag overeenstemming over een reeks nieuwe maatregelen tegen Rusland. Bedoeling van deze sancties is om de druk op president Poetin op te voeren zodat hij zijn invloed aanwendt om de rebellen in het oosten van Oekraïne in toom te krijgen. President Obama had daar vandaag telefonisch overleg over met de leiders van Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk. Een adviseur van het Witte Huis in een verklaring:

“Omdat we geen beweging zien bij Poetin vinden we het essentieel om extra maatregelen te nemen, en dat is exact wat de EU en de VS deze week gaan doen.”

De VS beschuldigden Rusland vandaag van het sturen van nieuw en zwaarder materiaal naar de separatisten. Daarnaast zou Rusland medeschuldig zijn aan het neerhalen van de MH17:

Twitter avatar Reuters Reuters Top News White House adviser Blinken says still unclear “exactly who pulled the trigger” to down #MH17 but Russia is culpable