’s Nachts het huis uit om giftige dampen

Drie bewoners van twee huizen bij het Zuid-Limburgse Mechelen hebben in de nacht van zaterdag op zondag twee uur lang hun woning moeten verlaten omdat iets verderop een vat chemisch afval was omgevallen. Een van de bewoners had kort daarvoor alarm geslagen vanwege een indringende geur.

De brandweer voorkwam na de melding de verspreiding van giftige dampen met een waterscherm. Later in de nacht mochten de bewoners terug naar hun huis, maar kregen ze de tip om ramen en deuren gesloten te houden.

Bij het omgevallen 200-litervat, op een paar honderd meter van de huizen, werden nog vijf andere vaten en zes jerrycans aangetroffen. De politie vermoedt dat het om drugsafval gaat. Een paar kilometer verderop in dezelfde bosrijke en heuvelachtige streek, in Vijlen, werden gistermorgen vier vaten en vier jerrycans met chemicaliën gevonden.

De inhoud wordt nog onderzocht. De politie bekijkt of er verband bestaat tussen de vondsten in Mechelen en Vijlen. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Limburg en Noord-Brabant hebben veel last van gedumpt afval, afkomstig van de productie van synthetische drugs. Dat in de zuidelijke provincies veel verdovende middelen worden gemaakt, heeft te maken met de ligging aan de grens.