Achter de bal

Canvas, 21.10-21.40

Het verhaal rondom de oorspronkelijke beker van het WK voetbal is zo opmerkelijk dat de Amerikaanse filmmaker Brett Ratner er een documentaire aan wijdde. In Mysteries of the Rimet Trophy belicht hij hoe de trofee meerdere malen vermist werd en tegenwoordig waarschijnlijk niet eens meer bestaat. Nadat de wereldbeker allereerst nog op bijzondere wijze intact was gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog – de Italiaanse voetbal official Ottorino Barassi had de beker langere tijd in een schoenendoos onder zijn bed bewaard – werd de beker in 1966 gestolen in Londen op een postzegeltentoonstelling. Niet veel later werd de beker teruggevonden, notabene door een hond die de beker op straat in een achterbuurt aantrof. Jaren later verdween de bokaal echter opnieuw, ditmaal in Brazilië waar ie zou zijn omgesmolten tot goudstaven. Of was dat toch de replica? Er bleek inmiddels een tweede exemplaar in de omloop, die zo erg op de originele versie leek dat de FIFA bereid was om er ruim 254.000 pond op een veiling voor te betalen. Om er vervolgens direct achter te komen dat het om de kopie ging. Waar de originele beker is, en of ie überhaupt nog bestaat, blijft een raadsel.

    • Arthur Renard