Dit brengen andere media vandaag

A cow looks into the photographers camera on April 23, 2014, near Puergen, southern Germany. Meteorologists forecast temperatures around 20 degrees for the coming days in southern Germany. AFP PHOTO / DPA/ NICOLAS ARMER GERMANY OUT Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Fraude bij auto-importeur Kroymans

Bij de in 2009 failliet gegane auto-importeur Kroymans werd boekhoudfraude gepleegd, schrijft de Volkskrant op basis van het zevende faillissementsverslag van de curatoren.

De malversaties vonden plaats bij het bedrijfsonderdeel Kroymans Import Europe, dat verantwoordelijk was voor de import van de Amerikaanse merken Cadillac, Chevrolet en Corvette.

Directeuren van Kroymans Import Europe hebben volgens de curatoren bijvoorbeeld een geïmporteerde auto’s die nog in de haven van Rotterdam stonden, al als verkocht in de boeken gezet. Daardoor behaalden ze hun winsttarget en werd een bonus uitgekeerd.

In 2006 werd er bij hetzelfde bedrijfsonderdeel volgens de curatoren verliesposten ter waarde van zo’n 7 miljoen euro een jaar opgeschoven, zodat er ook een target werd gehaald – en een bonus werd uitgekeerd.

Door het gerommel met de boeken bij het bedrijfsonderdeel onderschatte moederbedrijf Kroymans Corporation de ernst van de problemen. Volgens de curatoren heeft dat er mede toe geleid dat het bedrijf in 2009 failliet ging.

De curatoren zouden de verantwoordelijke bestuurders – in het verslag wordt onder meer gewezen naar financieel directeur Ton van der Steenhoven – kunnen aanklagen wegens wanbeleid. Als de rechtbank het daar mee eens is, kunnen die bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Shell zet in op olie in diepzee

Energiemaatschappij Shell heeft het winnen van olie en gas in de diepzee tot een van van zijn twee speerpunten bestempeld, schrijft De Telegraaf. (Het andere speerpunt is de markt voor aardgas.)

Tot 2018 zullen oliemaatschappijen tussen de 250 en 300 miljard dollar (tussen de 186 en 223 miljard euro) investeren in het winnen van olie en gas op zee, schrijft De Telegraaf. Een belangrijk deel daarvan zal voor rekening komen van Shell.

Doordat Shell vol inzet op diepzee-voorraden van olie en gas, levert dat volgens De Telegraaf belangrijke concurrentie-voordelen op. Zo heeft het bedrijf het proces van zoeken en ontginnen op diverse locaties al bijna gestandaardiseerd. Daardoor zou Shell zo’n twaalf tot achttien maanden sneller kunnen opereren dan de concurrentie.

Vakantie kost je 93 euro per uur

Nog op vakantie? Het FD heeft vandaag een stuk met een aantal vakantie-feitjes.

– Je gezondheid en gevoel van welbevinden neemt volgens vakantieonderzoeker Jessica de Bloom snel toe, en piekt op de achtste vakantiedag. Dat positieve effect is binnen een week na thuiskomst weer geheel verdwenen.

– September is de drukste maand voor scheidingsadvocaten. Drie weken kamperen lijkt dus voor flink wat huwelijkscrisissen te zorgen.

– De gemiddelde werknemer neemt 27 vakantiedagen per jaar, de gemiddelde ondernemer 17.

– Een vakantiedag is voor een werknemer met een brutojaarsalaris van 70.000 euro zo’n 300 euro waard.

– Het aantal Nederlanders dat op vakantie gaat, nam vorig jaar voor het eerst af. Toch werd er door Nederlanders nog steeds 15,5 miljard euro uitgegeven aan vakanties in binnen- buitenland.

– Per persoon werd door Nederlanders gemiddeld 665 euro uitgegeven aan een lange zomervakantie.

– Het Amerikaanse weblog Travel Insider berekende de kosten van een achtdaagse vakantie van twee personen in Londen. De website kwam uit op tarief van omgerekend 93 euro per uur.

    • Dolf de Groot