De cowboys aan de Côte d’Azur verpesten het voor de eerlijke makelaar

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk? Vandaag vanuit het buitenland.

Wat: huizenkijken met makelaarskantoor Toco D’azur aan de Côte d’Azur

Wie: makelaars Clint Hogestyn en Patricia Ten Have

Een béétje vermogende Nederlander heeft een tweede huis in Frankrijk. En dan het liefst aan de Côte d’Azur, natuurlijk. Maar wie denkt dat het vinden van zo’n huis makkelijk is heeft het mis, volgens Clint Hogestyn. Hij is makelaar bij het in Nice gevestigde Nederlandse makelaarskantoor Toco D’Azur, dat werd opgericht door zakenvrouw Sylvia Toth. “Je belandt al snel in de slangenkuil van de Franse makelaarswereld.” Hogestyns collega Patricia ten Have knikt: “Geloof me, dat is echt geen pretje.”

Cowboys aan de Côte

Zo zijn er alleen in al in Nice meer dan 600 makelaarskantoren die vaak dezelfde huizen in de verkoop hebben. In Nederland laat je je huis verkopen door één makelaar, met wie je daarover een contract sluit. In Frankrijk zit dat anders. Daar kun je net zoveel makelaars aanstellen als je maar wilt. “Daar door zijn er veel cowboys actief in het wereldje”, zucht Ten Have. “Laatst nog, een man die een huis had gekocht waarvan de beloofde aansluiting op het riool een verstopte septic tank bleek te zijn.”

Bij Toco D’azur zou zoiets uiteraard nooit gebeuren. “Wij doen echt alles voor de klant”, bezweert Hogestyn. “Ik neem altijd mijn telefoon op, ook op zondagochtend”, vult Ten Have aan. Maar dan moet je wel met een serieuze som geld aankomen. “We doen natuurlijk voor iedereen ons best”, zegt Hogestyn. “Maar de huizen aan de Côte d’Azur kosten nou eenmaal vaak miljoenen. En de bouwgrond is meestal net zo duur als het huis zelf.”

En dan nog de Franse bouwvakker

Geen punt voor een Nederlands stel dat net met behulp van Toco D’azur een huis heeft laten bouwen aan de kust. “Ik heb het allerlaatste plekje op deze berg voor ze weten te regelen”, zegt Ten Have. Ze wijst naar de zee verderop. “En dat uitzicht op de koop toe.”

En het huis? Gelikte keuken, ramen van twee verdiepingen hoog, logeerkamers met eigen badkamer, zwembad, apart gastenverblijf - de hele shebang. Duurde wel twee jaar voor het af was. Maar dat kwam vooral door de Franse bouwvakkers. Want die zijn óók niet mals. Hogestyn somt op: “Ze komen afspraken niet na, van alles wordt een enorm probleem gemaakt en het werktempo is, zacht uitgedrukt, nogal laag.”

Ten Have vult aan: “Ze beginnen pas om half tien met werken en om een uur wordt er geluncht.” Zucht. “Minimaal een uur.” Nog een zucht. “Met veel wijn.”

 

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken