Bijna alle vuurwerkgooiers bekerfinale opgepakt

De bus met de selectie van PEC Zwolle wordt onthaald na terugkeer in Zwolle door fans die blij zijn met de eerste winst van de club van de KNVB Beker. Foto ANP / Vincent Jannink

De politie heeft maandag 22 verdachten aangehouden die tijdens de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle in april vuurwerk op het veld gooiden. Op een enkeling na zijn alle raddraaiers opgepakt, meldt de politie. Van de nog niet opgepakte verdachten worden foto’s op internet geplaatst.

Beelden van het vuurwerkincident:

De opsporing bleek een tijdrovende klus omdat de verdachten tijdens de vuurwerkactie hun gezichten onherkenbaar hadden gemaakt. Rechercheurs moesten daardoor de beelden vergelijken met video’s waarop de verdachten wel te zien waren. De arrestanten komen voornamelijk uit Noord-Holland en variëren in leeftijd van 17 tot 31 jaar.

Foto’s van verdachten die niet herkend zijn, worden op de politiesite geplaatst. Personen die dat niet willen, kunnen zich bij de politie aangeven. De aangehouden verdachten worden maandag allemaal verhoord. Waarschijnlijk moeten ze zich in november voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden.

Supporters van Ajax misdroegen zich tijdens de met 5-1 verloren bekerfinale door niet alleen met vuurwerk te gooien. Ook werden onder meer stoeltjes en toiletten in de Kuip in Rotterdam vernield. De schade bedroeg naar schatting zo’n 66.000. Ook lag het duel langdurig stil. (Novum)