Opinie

    • Lex Boon

Bij De Avondetappe zat maar één vrouw

Marianne Vos wint La Course by Tour de France

Als je vrijwel alles hebt gewonnen wat er te winnen valt, organiseer je gewoon een nieuwe wedstrijd. Die je vervolgens weer wint. Zo is wielrenster Marianne Vos. Een paar uur voor het peloton van de Tour de sportzomer afsloot, kwam zij gisteren met een gebalde rechtervuist over dezelfde finish. Ze schreef de eerste editie van La Course by Tour de France op haar naam, een criterium speciaal voor vrouwen.

De wedstrijd werd op precies dezelfde manier in beeld gebracht zoals het al jaren bij de slot- etappe van de Tour gebeurt. Prachtige shots van Parijs vanuit de lucht. Een lange sliert renners langs de Seine, over de steentjes van de Champs-Elysées - waar ook wielrensters gewoon hard onderuit gaan - en via de Arc de Triomphe weer terug.

Vos lobbyde de afgelopen jaren fanatiek bij Tour-organisatie ASO voor de terugkeer van vrouwen op het belangrijkste podium van het wielrennen. Iets soortgelijks als de Tour Féminin, de ronde die in 2009 ten onder ging aan geld- en organisatieproblemen. Tourdirecteur Prudhomme wilde er eerst niet aan. „Niet praktisch” en „ongetwijfeld niet realiseerbaar”, zo zei hij vorig jaar.

Maar Vos wist de organisatie te overtuigen. La Course werd in het leven geroepen en door ASO aangegrepen om te laten zien hoe vrouwvriendelijk ze wel niet zijn. Van politieagenten tot juryleden – alle organisatorische functies werden gisteren vervuld door vrouwen. Behalve het huldigen van de winnaars dan: de rondemissen waren vervangen door twee knappe mannen in pak.

Voor de start noemde Vos – gekleed in een gele polo - het al een „geweldige dag voor het vrouwenwielrennen”. Na dertien rondjes en 89 kilometer was ze nog blijer, zo werd duidelijk voor de camera’s van de NOS. De winst was belangrijk, maar als voorvechter van het vrouwenwielrennen was ze vooral blij dat de koers op 152 zenders live was uitgezonden. „Als we over tien of twintig jaar terugkijken naar dit moment zullen we zeggen dat de wielersport en het vrouwenwielrennen hier is veranderd.”

Wielrennen is op televisie nu in ieder geval nog geen vrouwensport, hoewel Mart Smeets zaterdagavond in De Avondetappe plechtig beloofde dat de NOS de volgende dag „in de middaguitzending de vrouwen ook laat rondrijden”.

De Avondetappe van Smeets had het trouwens zwaar dit jaar. De eerste week was de concurrentie van het WK Voetbal groot. En de Tour mag dan wel ‘voor niemand stoppen’, de afgelopen week keek Nederland vanwege de ramp met MH17 wel een andere kant op. In vergelijking met vorig jaar scoorde De Avondetappe de laatste week gemiddeld 200.000 minder kijkers dan vorig jaar.

Tijdens La Course opperden de commentatoren dat de vrouwen misschien kunnen helpen de geloofwaardigheid en de populariteit van het wielrennen te verbeteren. Want op de Champs-Elysées waren gistermiddag de vertrouwde Rabobank-shirts te zien, de sponsor die zijn handen heeft afgetrokken van het mannenpeloton.

Misschien werkt het volgend jaar dan ook voor De Avondetappe als hun mannenpeloton wordt aangevuld met vrouwen. Toch even geteld: van de 41 gasten die deze Tour bij Mart Smeets aanschoven, was er maar één een vrouw. Wie dat was? Marianne Vos, natuurlijk.

    • Lex Boon