‘Bezuinigingen op ambassadenetwerk vallen mee’

“Een uiterst slechte zaak” noemde toenmalig VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes de voorgenomen bezuinigingen op het Nederlandse ambassadenetwerk in 2012. Maar ze lijken mee te vallen, schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Zo blijven er dankzij een motie van D66 van vorig jaar vijf consulaten toch open.

De Nederlandse ambassade in Berlijn.
De Nederlandse ambassade in Berlijn. Foto ANP/ Robin Utrecht

“Een uiterst slechte zaak” noemde toenmalig VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes de voorgenomen bezuinigingen op het Nederlandse ambassadenetwerk in 2012. Maar ze lijken mee te vallen, schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Zo blijven er dankzij een motie van D66 van vorig jaar vijf consulaten toch open.

Daarnaast kan het ministerie van Buitenlandse Zaken mogelijk meer dan honderd miljoen euro tegemoet zien als het ambassadepand in Londen volgens geschatte verkoopprijzen wordt verkocht. Het ministerie is bovendien van plan geld te vragen voor consulaire diensten, schrijft de krant.

Een gevolg van maatregelen in het regeerakkoord van PvdA en VVD was dat tientallen Nederlandse ambassades in het buitenland met sluiting werden bedreigd. Vanaf 2015 zou een bedrag van veertig miljoen gekort moeten worden op ambassades en consulaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou op termijn ook nog een algemene korting van zestig miljoen euro worden opgelegd. De werkgevers waren fel gekant tegen de bezuinigingen.

Zeven posten dicht

Rutte 1 kondigde de sluiting van tien ambassades in het buitenland aan, maar sinds Rutte 2 is aangetreden, zijn er geen nieuwe sluitingen aangekondigd. De laatste tijd zijn er drie posten bij gekomen: één in Chongqing in China, één in Erbil in het Koerdische deel van Irak en één in Panama.

Dankzij de motie van D66, waarmee de korting van veertig miljoen met de helft verminderd werd, konden consulaten in Antwerpen, Chicago, Milaan, München en Osaka toch openblijven. Per saldo zijn er tijdens de twee kabinetten-Rutte maar zeven posten dichtgegaan.

Nederland heeft nog 108 ambassades, 24 consulaten en tien permanente vertegenwoordigingen, zoals bij de Europese Unie in Brussel.