‘Bestand in Centraal-Afrikaanse Republiek geschonden’

Reeds een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Foto ANP/EPA/Tanya Bindra

De wapenstilstand in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is door christelijke strijders geschonden. Het bestand werd vorige week van kracht. In het straatarme land is het al langere tijd zeer onrustig.

Volgens AP is de schending gemeld door een woordvoerder van de islamitische Séléka-beweging. Leden van die groepering zouden zondag in Grimari zijn aangevallen door christelijke anti-Balaka strijders. Of daar ook slachtoffers bij zijn gevallen, is niet bekend.

VN-macht in september

Vorige week woensdag gingen de beide groeperingen akkoord met een wapenstilstand dat onder druk van regionale bemiddelaars tot stand was gekomen. Het geweld in het land is geëscaleerd nadat anti-Balakastrijders wraak namen voor misdaden die door de Séléka-beweging zouden zijn begaan nadat die de regering omver had geworpen. Dat gebeurde in maart 2013. Sindsdien verkeert het land in chaos.

Reeds een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Daarnaast zijn duizenden mensen door de gewelddadigheden omgekomen. Frankrijk is samen met de Afrikaanse Unie in het land aanwezig met een legermacht; medio september moet een VN-missie van twaalfduizend blauwhelmen de rust in het land doen wederkeren.

    • Philippus Zandstra