Ben jij de satéprikker van D66?

DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold en chef-kok Huub Oudshoorn tijdens de traditionele barbecue die voor Kamerleden, leden van het kabinet en journalisten de afsluiting is van het parlementaire jaar. ANP MARTIJN BEEKMAN Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Politiek secretaris
Bedrijf: Tweede Kamerfractie D66
Wat opvalt aan de vacature: Je moet naast een CV ook twee referenties doorgeven.

Wat doe je dan eigenlijk?

Zoveel mogelijk ondersteuning bieden aan Tweede Kamerleden. In een vrije rol. De Tweede Kamerfractie bestaat, naast de twaalf Kamerleden, uit drie zogenaamde “clusters”, die weer circa acht mensen bevatten. Jij manoeuvreert hiertussen en stemt iedereen op elkaar af. “Eigenlijk ben je de satéprikker van de clusters”, zegt de huidige politiek secretaris Joost Sneller lachend. “Je prikt ze bij elkaar.”

Debatten voorbereiden, woordvoerders inlichten, “ontzorgen” van Kamerleden. Het zijn allemaal taken waarvoor jij verantwoordelijk bent. Daarvoor is heel veel inhoudelijke kennis nodig. Zoals wat de achtergrond van de partij is, wat de idealen zijn.

Maar ook wat de standpunten op verschillende thema’s precies zijn. Voordat Kamerleden een standpunt innemen over bijvoorbeeld benoemingen van Eurocommissarissen is er wel eerst contact met de Europese fractie. Zo is er continu overleg tussen fracties, gemeenteafdelingen en contact met de 25.000 leden.

Wat verdient dat?

Dat wil Sneller niet vertellen. Het hangt van je ervaring en competenties af. Je krijgt een telefoon en een reisvergoeding. En ruimte om extra dingen ernaast te doen. Zo kon Sneller raadslid zijn in Den Haag.

Maar of je daar tijd voor hebt, is de vraag. De wekelijkse werkuren kunnen variëren van veertig tot zeventig uur, “of zelfs meer”, aldus Sneller. Daarom zijn ze op zoek naar een politiek dier.

Waarom zoeken ze iemand?

Sneller gaat aan de slag in een ontwikkelingsland.

Wat voor collega moet je zijn?

De Dirk Kuyt van D66, daarnaar zijn ze op zoek. Althans, iemand twitterde dat hij op elke positie inzetbaar is.

Twitter avatar Sneller Joost Sneller Wie volgt me op als politiek secretaris bij de Tweede Kamerfractie van D66? Prachtige baan! #vacature https://t.co/gw00zAwmH8
Twitter avatar 4vantgard3 Momenteel @Sneller @APechtold dirkie kuijt kan elke positie @Dirk_18_Kuyt

En Sneller kan zich wel in die vergelijking vinden: “Je moet veelzijdig zijn, hard werken en in dienst staan van het team.”

Werken in de politiek brengt ook een bepaalde stress met zich mee. Electorale winst of verlies, daarmee moet je om kunnen gaan. “Je moet weten waar je het voor doet”, zegt Sneller. “Je moet altijd willen leren van verlies, maar ook een olifantenhuid hebben.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

D66 was de grote winnaar van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen. Toch is dat ook de valkuil: niets is zo veranderlijk als de politiek.

En je moet sociaal liberaal zijn, zegt Sneller. “Dat je niet hoeft te bedenken wat onze koers moet zijn, maar dat je van nature weet welke kant we op willen.”

Dat betekent overigens niet dat je lid hoeft te zijn van D66, of op de partij moet hebben gestemd. “We gaan niet om je stembiljet vragen om te kijken of je op ons gestemd hebt bij de laatste verkiezingen”, zegt Sneller. “Maar je moet wel aannemelijk maken dat je ons DNA hebt.”

    • Sam de Voogt