Pamuk en Steinz: lof

De Turkse schrijver Ohran Pamuk, de Portugese kunsthistoricus José-Augusto França en Pieter Steinz, columnist van NRC Handelsblad, hebben Europese lof ontvangen als pleitbezorgers van bewustwording van het Europese culturele erfgoed. Steinz kreeg een speciale vermelding van de Europese erfgoedprijs, de Helena Vaz da Silva Award, vanwege zijn Made in Europe-column in deze krant, zijn website daarover (pietersteinz.com) en zijn boek Made in Europe – Kunst die ons continent verbindt. Dat is een belangrijke, originele en „volwaardige encyclopedie van Europese erfgoed iconen”, aldus de jury. Pamuk kreeg de Helena Vaz da Silva Award 2014, voor de manier waarop hij Europese waarden in zijn literaire werk verwerkt. França kreeg een speciale prijs voor zijn breed cultuur historisch onderzoek. De prijs wordt 3 oktober in Lissabon uitgereikt, bij de Gulbenkian Foundation. (NRC)