Arcadis boekt beter resultaat door te snijden in kosten

Arcadis heeft in de eerste maanden van dit jaar aanmerkelijk meer winst geboekt dan een jaar geleden, terwijl de omzet juist slonk.

Het ingenieursbureau hield na afdracht van belasting iets minder dan 56 miljoen euro over, blijkt vandaag uit de halfjaarcijfers van het bedrijf. Dat is 13 procent meer dan in 2013.

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf heeft de hogere winst vooral te danken aan het snijden in de uitgaven. Arcadis hield daardoor – na het betalen van onder anderen leveranciers en personeel – in verhouding een groter deel van zijn omzet over.

Van elke verdiende euro bleef iets meer dan 0,10 euro aan operationele winst over. Vorig jaar hield Arcadis nog 0,09 euro aan elke omgezette euro over.

Topman Neil McArthur toont zich in een toelichting daarom ook tevreden over de hogere winstgevendheid van het bedrijf. Hij wijst er bovendien op dat Arcadis niet alleen naar de kosten heeft gekeken, maar ook geld heeft uitgegeven om de groei van het bedrijf te stimuleren.

Op dit moment groeit de omzet van het bureau echter nog niet. De inkomsten van Arcadis daalden tussen januari en juni met 3 procent naar 1,2 miljard euro.

Dat is volgens het ingenieursbureau overigens louter het gevolg van ongunstige wisselkoersen, die de inkomsten met 4 procent drukten. Zonder die effecten steeg de omzet met 1,5 procent. (Novum)