Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Rusland moet Yukos-aandeelhouders 50 miljard betalen

Yukos bezinestation in Moskou.
Yukos bezinestation in Moskou. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

Het Permanent Hof voor Arbitrage in Den Haag oordeelt ten faveure van aandeelhouders van het Russische oliebedrijf Yukos. De aandeelhouders moeten gecompenseerd worden voor een bedrag van 50 miljard dollar (37 miljard euro). Dat bevestigt de aandeelhouder GML.

De zaak was aangespannen door een groep aandeelhouders die zich verzameld hadden in een holding in Gibraltar. Zij eisten 100 miljard dollar schadevergoeding. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft laten weten nog geen informatie te hebben over de uitspraak, maar zegt dat hij een beroep niet uitsluit.

Update 15.44: Het Russische ministerie van Financiën gaat in beroep tegen de uitspraak, zo meldt Reuters. Volgens het ministerie is de uitspraak ingegeven door politieke motieven en daarnaast ‘gebrekkig’ en ‘eenzijdig’.

De Russische autoriteiten overwegen daarnaast importrestricties op fruit uit bepaalde EU-landen, of zelfs uit de hele unie. Op de vraag of de beslissing is ingegeven door de uitspraak van vanochtend antwoordt een woordvoerder dat er te weinig controle op dergelijke producten zou zijn. In eerste instantie wordt gedacht aan landen in Oost-Europa.

Ruslands grootste oliemaatschappij Yukos ging in 2006 failliet. Vanaf 2004 werd de oliemaatschappij systematisch ontmanteld door een belastingheffing van 27 miljard dollar (20 miljard euro). Na het faillissement werd de maatschappij genationaliseerd en grotendeels verkocht aan concurrent Rosneft. Volgens het arbitragehof had Rusland dit niet mogen doen.

Europees Hof oordeelde eerder al in nadeel van Rusland

In 2011 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al dat Rusland oneerlijk gehandeld had bij het faillissement van oliemaatschappij Yukos in 2006. Yukos’ advocaten hebben altijd gezegd dat de Russische regering Yukos moedwillig om zeep heeft geholpen.

Oud-directeur Mikhail Khodorkovsky, die werd aangeklaagd voor fraude en belastingontduiking, zou door het Kremlin gezien zijn als een potentiële politieke bedreiging voor president Poetin. Hij werd veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf, maar kreeg eind vorig jaar amnestie van Poetin.

Mikhail Khodorkovsky kreeg vorig jaar december gratie van Poetin. Foto EPA / Sergei Chirikov