Aangehouden diplomaat terug in Venezuela

Hugo Carvajal (midden) komt aan op het vliegveld in Oranjestad om weer terug te vliegen naar Venezuela. Foto EPA / Noel Werleman

De diplomaat Hugo Carvajal is gisteravond (lokale tijd) vrijgelaten door Aruba. Carvajal is direct daarna teruggevlogen naar Venezuela. Dat meldt persbureau AP. Aruba heeft hem tot persona non grata verklaard.

Volgens de Arubaanse minister van Justitie heeft minister van Buitenlandse Zaken Timmermans besloten dat Carvajal diplomatieke onschendbaarheid geniet, maar verklaarde hem ook tot persona non grata. Mocht Carvajal ooit naar het eiland teruggaan dan betekent dit dat hij opnieuw gearresteerd kan worden en uitgeleverd.

Carvajal werd afgelopen woensdag gearresteerd op Aruba waar hij als consul-generaal zou worden geïnstalleerd. Dit moest nog goedgekeurd worden door de Nederlandse regering. De Venezolaanse oud-generaal wordt door de VS gezocht voor drugs- en wapenhandel met de Colombiaanse guerrillabeweging FARC.

Venezuela noemde arrestatie kidnapping

De diplomaat was chef van de inlichtingendienst onder de vorig jaar overleden omstreden president Hugo Chávez tussen 2004 en 2011. Venezuela protesteerde dan ook hevig tegen de arrestatie van Carvajal en beschuldigde Nederland van betrokkenheid. De spanning liep vrijdagavond verder op nadat het luchtverkeer naar Aruba en de voormalige Nederlandse Antillen werd gestaakt. Dit werd enkele uren later echter hervat.

De vrijlating van Carvajal wordt door de regering in Venezuela als een politieke overwinning gevierd. Minister van Buitenlandse Zaken Elias Jaua bedankte Nederland voor het oplossen van de zaak dankzij “de positieve relaties” tussen beide landen.

Bij zijn aankomst op het internationale vliegveld nabij de hoofdstad Caracas verklaarde Carvajal tegenover de krant El Nacional dat de openbaar aanklager en de rechter, die zijn zaak behandelden, corrupt zijn.

    • Anouk Eigenraam