Zware gevechten tussen rebellen en regeringstroepen rond rampplek

Leden van het Oekraïense Donbass batiljon patrouilleren in de Oost-Oekraïense stad Lysytsjansk, 26 juli.
Leden van het Oekraïense Donbass batiljon patrouilleren in de Oost-Oekraïense stad Lysytsjansk, 26 juli. Foto AFP / Genya Savilov

Rond de plek waar vorige week het toestel van Malaysia Airlines neerstortte wordt hevig gevochten tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense regeringsleger.

Update 16.47: de ministerraad is afgelopen; om 17.30 houdt premier Rutte een persconferentie over de situatie in Oekraïne. Daarbij zullen ook de ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken), Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Hennis-Plasschaert (Defensie) aanwezig zijn, alsmede commandant der strijdkrachten Tom Middendorp.

Het Oekraïense leger zou proberen toegang te krijgen tot de rampplek. Volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger is de aanval ingezet om toegang tot de rampplek voor onderzoekers mogelijk te maken, zo meldt NRC-redacteur Roeland Termote ter plekke. De rampplek is vooralsnog niet veroverd op de rebellen.

Bij gevechten in Gorlovka, op zestig kilometer afstand van de rampplek, zijn volgens AFP dertien mensen gedood. Daaronder zouden twee kinderen zijn, van één en vijf jaar oud.

Een Duitse tv-journalist van ARD/WDR, vanuit Oekraïne:

Twitter avatar demianvonosten Demian von Osten Sprecher des nationalen Sicherheitsrates in #Kiew sagt: Ukr. Armee will Absturzstelle erobern. #mh17

Door het oplaaiende geweld mocht het team van 30 Nederlandse forensische experts vandaag niet afreizen naar de rampplek.

Fotograaf Pierre Crom twittert vanuit het gebied:

Vanmiddag extra ministerraad

Sinds vanmiddag 14.00 uur is de ministerraad in een extra zitting bijeen in het Catshuis. De ministerraad buigt zich over de repatriëringsmissie, gericht op de terugkeer van de achtergebleven stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de ramp. Na afloop geeft premier Rutte een persconferentie op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De rampplek. Foto AFP / Bulent Kilic

Rusland benoemt onderzoekers

Rusland heeft vier experts benoemd die de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne gaan onderzoeken. Dat heeft het ministerie van Transport vanmiddag bekendgemaakt, meldt persbureau Novum op gezag van persbureau ITAR-Tass. Het team wordt geleid door Oleg Stortsjevoj, de vicevoorzitter van het Russische luchtvaartbureau Rosaviatsia.

Onderzoeksleider Stortsjevoj, de voormalige piloot van de Russische oud-president Boris Jeltsin, moet Rusland formeel vertegenwoordigen in de internationale onderzoekscommissie dat de ramp onderzoekt, aldus Novum. Die commissie, waarbij experts uit negen landen zijn betrokken, staat onder leiding van Nederland.