Vier vragen over de tweede Zomergast, Jim Taihuttu

Jim Taihuttu bij de prèmiere van zijn bioscoopfilm Wolf. Foto: ANP / Sander Koning

Een presentator, een speciale gast en drie uur lang televisie: deze zomer is Zomergasten (VPRO) weer op tv te zien. Elke week praat tv-maker Wilfried de Jong met een bekende of interessante Nederlander. Deze week: Jim Taihuttu.

André Waardenburg, filmcriticus van NRC Handelsblad, interviewde Jim Taihuttu toen zijn tweede film Wolf vorig jaar uitkwam. Waardenburg was toen al onder de indruk van Taihuttu’s sterke debuutfilm Rabat. We stelden hem vier vragen over de Zomergast van vanavond.

Wat maakt Jim Taihuttu een interessante Zomergast?
Waardenburg:

“Taihuttu heeft de laatste drie jaar twee van de beste Nederlandse films geregisseerd. Het zijn films die niet alleen van lef getuigen, maar die bovendien ook ergens over gaan. In 2011 debuteerde Taihuttu, met coregisseur Victor Ponten, met Rabat: een innemende roadmovie over drie Amsterdamse vrienden, twee Marokkanen en een Tunesiër, die in een oude taxi naar Marokko rijden. Onderweg krijgen ze ook te maken met vooroordelen en stuitend racisme.”

“Vorig jaar september volgde Wolf, in alles het tegendeel van het lichtvoetige Rabat. Wolf is een rauwe, in korrelig zwart-wit gefilmde misdaadfilm waarin een stel kruimeldieven, onder wie amateurkickbokser Majid, langzaam wegglijdt in de zware misdaad. Waar in Rabat de zon nog veelvuldig scheen, is het in Wolf winter. Taihuttu toont hier de keerzijde: Wolf is een film over tweedegeneratieallochtonen met wie het niet goed komt.”

Wat kunnen we van de uitzending verwachten?

“Naast veelbelovend filmmaker is Taihuttu ook nog dj (onder de naam Jim Aasgier) en maakt hij met zijn productiehuis Habbekrats ook reclamespotjes. Dit maakt hem interessant, en als iemand met Molukse wortels is hij bovendien goed thuis in de allochtonenproblematiek. Zijn frisse mening daarover zal ongetwijfeld in de uitzending naar voren komen. Sowieso schuwt hij uitgesproken meningen niet. Zo bleek hij, in het interview dat ik met hem had, teleurgesteld in Willem Alexander.”

“In hetzelfde interviewde noemde hij Mean Streets van Martin Scorsese, uit 1973, als zijn favoriete film. Het verbaast dan ook niet dat hij daar fragmenten van zal kiezen. Zijn keuzefilm, Un prophète van Jacques Audiard, zegt ook veel over hem. Net als zijn eigen films is dat een genrefilm die het genre ver overstijgt en ergens over gaat - een spannende gevangenisfilm die subtiel iets laat zien over de multiculturele samenleving. Taihuttu houdt evenveel van goed gemaakte Hollywoodfilms als Europese filmhuisfilms en kan er met veel enthousiasme over vertellen.”

Wat moet Wilfried de Jong zeker aan deze gast vragen?

“Ik zou wel meer willen weten over zijn Molukse achtergrond. Zijn nieuwe filmproject Ratu Adil, opnieuw met acteur Marwan Kenzari, gaat bijvoorbeeld over de politionele acties op de Molukken. De Jong moet ook vragen naar zijn zeer muzikale vader Gino en zijn broer Jiri. Gino maakte de sfeervolle muziek van Wolf en Jim Taihuttu kan daar vol trots over praten.”

Wat is de grootste potentiële valkuil bij deze gast?

“Zijn jonge leeftijd. Taihuttu is geboren in 1981 en is volgens mij de jongste Zomergast ooit. Toch lijkt hij wel voldoende levenswijsheid te hebben om drie uur te kunnen boeien.”

Lees ook het interview met Taihuttu: ‘Een zwart moment kan fataal zijn’ (€)

    • Sterre van der Hee