Timmermans weer naar Oekraïne - Australië stuurt agenten

Timmermans en Bishop op het vliegveld van Charkov, 25 juli. Foto Reuters / Valentyn Ogirenko

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega Julie Bishop reizen opnieuw af naar Oekraïne om een besluit af te dwingen over een politiemissie in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. Dat zei Bishop gisteravond in het Australische televisieprogramma The Bolt Report.

De bewindslieden gaan er bij regeringsvertegenwoordigers op aandringen het Oekraïense parlement dinsdag al te laten stemmen over het besluit. Op dit moment staat de stemming voor donderdag op de agenda. Dat is volgens Bishop te laat. Het gebied wordt “elke dag verder aangetast”. Voor gewapende manschappen moet het parlement toestemming geven.

Nederlandse en Australische agenten naar rampplek

Vrijdagavond vertrokken veertig Nederlandse marechaussees naar het rampgebied ter ondersteuning van het forensisch onderzoek. Zij gaan 23 onderzoekers helpen het gebied van 35 vierkante kilometer uit te kammen en alle overblijfselen en bezittingen van de passagiers mee naar Nederland te nemen. De marechaussees zijn ongewapend.

Ook Australië stuurt ongewapende agenten naar de rampplek, zo liet de Australische premier Tony Abbott vandaag weten, melden Australische media. De agenten moeten de forensisch onderzoekers gaan helpen met het zoeken naar stoffelijke overschotten. De premier benadrukte dat het om een humanitaire missie gaat. Het team blijft volgens Abott zo lang als noodzakelijk, maar hij verwacht dat ze niet langer dan drie weken bezig zullen zijn.

Kabinet werkt aan plan grotere militaire aanwezigheid

Het kabinet werkt aan een mogelijkheid om “grotere militaire aanwezigheid” te bewerkstelligen – fase twee wordt dat genoemd. Maar daarvoor, legde Rutte uit, is medewerking nodig van de separatisten en Poetin. “Het is ondenkbaar dat wij op twintig kilometer afstand van de Russische grens zo’n tweede fase ingaan zonder dat we expliciet weten wat de Russen ervan vinden”, zei Rutte. Volgens de premier komen de Nederlandse militairen voorlopig niet gewapend Oekraïne in.

Bij de vliegramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders. Nederland heeft officieel de leiding over het onderzoek.

    • Marije Willems