Geen militaire missie naar Oekraïne, misschien vuurwapens marechaussee

Er komt geen militaire missie naar Oekraïne. Dat heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt. Het zou volgens het kabinet veel te onveilig zijn om er militairen heen te sturen. Vandaag braken gevechten uit tussen het Oekraïense leger en de separatisten rondom de rampplek.

Het besluit volgt op een extra ministerraad die vanmiddag om 14.00 uur werd gehouden. Premier Rutte tijdens de persconferentie:

“Het verkrijgen van militair overwicht is niet realistisch. Zelfs niet bij de massale inzet van militairen. Die inzet sluit aan bij het gevoel, maar het draagt niet bij aan onze prioriteit: het repatriëren van de slachtoffers.”

Een dergelijke inzet zou het conflict een internationale dimensie geven, en het verder doen escaleren. Hoe minder de missie aanleiding geeft tot escalatie, des te sneller kan de opdracht worden vervuld, aldus Rutte:

“We hebben een verantwoordelijkheid jegens degenen die dit belangrijke werk in het gebied uitvoeren.”

Volgens Rutte moet de missie om de slachtoffers terug te brengen binnen drie weken klaar zijn.

Twitter avatar MinPres Minister-president Persverklaring MinPres Rutte over nasleep vliegramp #MH17 terug te lezen via http://t.co/ntVmBBB0q2

Het besluit van Rutte kan op steun rekenen van de Tweede Kamer, maar er zijn wel veel zorgen over de veiligheid van de onderzoekers en marechaussees in het gebied.

60 extra marechaussees naar Oekraïne

Een artikel 100-procedure is niet aan de orde; het karakter van de huidige missie wordt behouden. Die missie wordt wel stap voor stap uitgebreid; zo zullen er zestig agenten naar het gebied afreizen, alsmede zestig mensen van Defensie. Er zijn inmiddels al 63 marechaussees en agenten in het gebied. Zij zijn onbewapend, maar dat kan veranderen:

Twitter avatar JaapJansen Jaap Jansen Kabinet in brief aan Kamer: persoonlijke bewapening personeel op de grond in Oekraïne wordt overwogen #MH17

De OVSE heeft in het gebied contact met de rebellen en praat daar nu over. Zij zouden reeds akkoord zijn met een uitbreiding van de missie, en nu wordt er volgens de brief dus onderhandeld over het kunnen dragen van persoonlijke vuurwapens:

“Ook spreekt de OVSE met de separatisten over de wens tot het dragen van handvuurwapens door Nederlandse functionarissen met het oog op hun persoonlijke veiligheid”

Timmermans vanavond naar Oekraïne

De delegatie waarmee de verklaring werd gegeven was zwaar. Naast premier Rutte waren ook de ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken), Hennis-Plasschaert (Defensie) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) aanwezig. Minister Timmermans reist vanavond met zijn Australische ambtgenoot Bishop af naar Kiev. Zij zullen de afspraken met Oekraïne over de missie in een verdrag vastleggen.

Volgens Australische media heeft het land een deal bereikt met de rebellen om buitenlandse politieagenten toe te staan. Aanvankelijk wilden de separatisten de onderzoekers zelf beschermen, maar zij konden niet hun veiligheid garanderen, zo meldt AP. Australië stuurt nu een groep ongewapende agenten naar de rampplek, zodra het veilig is.

Morgen weer poging om naar rampplek te gaan

Eerder vandaag zette het Oekraïense leger een offensief in tegen rebellen in de omgeving van de rampplek. Volgens een woordvoerder van het leger wordt geprobeerd om toegang tot het gebied veilig te stellen zodat onderzoeksteams de rampplek kunnen bereiken.

Door de gevechten is het Nederlandse team onderzoekers niet in staat geweest om op de rampplek aan de slag te gaan. Ze zijn onverrichter zake naar Donetsk gereisd. Morgen proberen ze weer het gebied binnen te komen, mocht het veilig genoeg zijn. Het besluit van het kabinet is overigens niet ingegeven door de gevechten van vandaag.

De OVSE houdt om 20.00 uur lokale tijd een persconferentie over de situatie in Oekraïne:

Twitter avatar OSCE_SMM СММ ОБСЄ в Україні #MEDIA ALERT: presser at 8pm at Radisson Park Inn in Donetsk, on #MH17 related developments + work of our SMM

Er is inmiddels een brief over de missie verschenen:

repatrieringsmissie-oekraine