Nibali wint Tour de France, Kittel winnaar laatste etappe

Vincenzo Nibali in het geel vandaag, tijdens de laatste etappe naar Parijs. Foto ANP/Kim Ludbrook

Het stond al langer vast, maar vandaag is het dan echt zover: Vincenzo Nibali heeft de 101e Tour de France gewonnen. Het is de eerste keer dat de Siciliaan de Tour wint. Marcel Kittel heeft de laatste etappe in Parijs gewonnen.

Bij de start in Évry vandaag waren er nog 164 coureurs over, waar dat bij aanvang van de Tour nog 198 waren. Marcel Kittel, die vorig jaar won, gold als favoriet om de laatste etappe te winnen en voldeed ondanks een zeer vasthoudende Kristoff aan de verwachtingen. Het was de vierde massasprint die Kittel won.

De hoogstgeplaatste Nederlander in het eindklassement is Laurens ten Dam, die wordt gevolgd door Bauke Mollema:

 1. Nibali, Vincenzo ITA 89:59:06
 2. Péraud, Jean Christophe FRA +7:37
 3. Pinot, Thibaut FRA +8:15
 4. Valverde, Alejandro SPA +9:40
 5. van Garderen, Tejay VS +11:44
 6. Bardet, Romain FRA +11:46
 7. König, Leopold TSJ +14:32
 8. Zubeldia, Haimar SPA +18:12
 9. ten Dam, Laurens NED +18:20
 10. Mollema, Bauke NED +21:15

Een heldenonthaal was er voor Jens Voigt, die dit jaar zijn zeventiende en laatste Tour reed. Een uitbraak van Voigt kon op veel enthousiasme rekenen van de toeschouwers:

Twitter avatar Procyclingeu Procyclingnews.eu Jens Voigt attacks for the last tim ever in the Tour de France. Goose bumbs. Go on -@thejensie http://t.co/BIVoHE4PqL

Opvallend: Nibali heeft ook eerder al de Giro d’Italia (2013) en de Vuelta à España (2010) gewonnen. Hij is daarmee één van de zes wielrenners in de geschiedenis van de Tour de France om deze drie rondes te winnen. Alleen Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Alberto Contador gingen Nibali voor.

Over Nibali verscheen eerder een profiel in NRC Handelsblad: ‘De Haai van Massina kan écht goed fietsen’ (€)

  • Philippus Zandstra