Nederlandse forensische experts toch niet naar rampplek

Een separatist houdt de wacht terwijl de OVSE zijn werk doet op de rampplek, 21 juli.
Een separatist houdt de wacht terwijl de OVSE zijn werk doet op de rampplek, 21 juli. Foto Reuters / Maxim Zmeyev

Het team van 30 Nederlandse forensische experts dat op weg was naar de plek van de vliegramp in het oosten van Oekraïne, mag toch niet verder. De situatie is te onveilig. Er zijn gevechten in het gebied. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft besloten dat het team niet verder kan.

Fotograaf Pierre Crom meldt dat er tanks in het rampgebied actief zijn:

Twitter avatar PierreCrom Pierre Crom Black smoke above the #MH17 crash site. Ukrainian and rebels tanks on the site
Twitter avatar PierreCrom Pierre Crom Heavy shelling in Torez on the #MH17 site, people sheltering in basements
Twitter avatar PierreCrom Pierre Crom Mission to #MH17 site cancelled for today. Dutch military police now in meeting in Donetsk. Heavy armed Pro Russian soldiers outside hotel

De forensische experts reisden vanuit het stadje Izjoem naar het rampgebied. Ze zitten nu in Donetsk. Eerder vandaag maakte de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) afspraken met de pro-Russische separatisten om naar de rampplek te komen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid keurde de reis eerder vanochtend goed, meldt persbureau Novum.

Vanmiddag extra ministerraad

Vanmiddag om 14.00 uur komt de ministerraad in een extra zitting bijeen in het Catshuis. De ministerraad buigt zich over de repatriëringsmissie, gericht op de terugkeer van de achtergebleven stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de ramp. Na afloop geeft premier Rutte een persconferentie op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Gisteren situatie ook te onveilig

Gisteren werden zeven Nederlandse onderzoekers van het LTFO tegengehouden toen ze op weg waren naar de rampplek, die niet ver ligt van Donetsk, in het oosten van Oekraïne. Separatisten en leden van de OVSE hielden de groep tegen omdat het “te onrustig” in het gebied is momenteel. Het Oekraïense leger zou opgerukt zijn tot aan de stad. Vrijdag was het voor het Landelijk Team Forensische Opsporing wel mogelijk om het rampgebied te bezoeken.

Het eerste slachtoffer van de MH17 werd gisteren geïdentificeerd. Het gaat om een persoon met de Nederlandse nationaliteit. De familie en de burgemeester van de woonplaats van de overledene zijn hierover geïnformeerd aldus Justitie. Het ministerie laat weten dat het team van meer dan 200 specialisten druk bezig is met de identificatie, maar benadrukt dat het nog maanden kan duren voordat ieder slachtoffer is geïdentificeerd.

Besluit missie waarschijnlijk donderdag

Donderdag zal waarschijnlijk pas een besluit worden genomen over het al dan niet sturen van een politiemissie. Oekraïne stemt dan hierover in het parlement. Nederland en Australië onderhandelen over een dergelijke missie om de onderzoekers te beveiligen en te helpen bij het zoeken naar de resten van stoffelijke overschotten in het gebied en persoonlijke bezittingen te bergen.

Gay Pride past botenparade aan

De Amsterdam Gay Pride past de botenparade aanstaande zaterdag aan vanwege de vliegramp. Het Aids Fonds vaart met twee boten vooruit om de twee medewerkers te eren die bij de ramp om het leven kwamen. “Met een boodschap aan de wereld zal de wil en de wens om hun werk en visie voort te zetten worden geuit”, laat de organisatie weten.

Lees verder: